Samotář Januš pověsil medaili na věšák

Plzeň - Kam dává sportovní střelec Miroslav Januš medaile? Na věšák ve skladu zbraní na plzeňské střelnici v Lobzích. Musí být hodně masivní, vždyť jich z olympiády, mistrovství světa a Evropy má sedmdesát! "Je to dobré, věšák je železný. Ta sbírka medaili má už okolo 15 kilogramů," usmívá se střelec na běžící terč, člen Dukly Plzeň.

Naposledy triumfoval o víkendu v Bělehradě, kde získal evropský titul.

"Pořád mi vítězství dělá radost, velkou! Není to pravidlo, vždyť třeba loni jsem nezískal nic. A když je to v individuálním závodě, o to víc úspěch těší," mínil v srpnu třiatřicetiletý střelec.

Prožil čtyři olympiády, z té před devíti lety v Atlantě má doma bronz. Ale loni v Aténách smutnil, skončil až patnáctý. Byla to derniéra, běžící terč byl poté z programu her vyřazen.

"Jenže mně olympijské hry spíš ubližovaly. Když byl úspěch v Atlantě, plácali mi po ramenou.
Na těch dalších už jsem si vyslechl svoje. Třeba v Sydney jsem byl osmý a tehdejší trenér Pokorný prohlásil, že to bere jako osobní neúspěch. To mě hodně moc mrzelo," vzpomíná Januš.

Tvrdí, že cennější je pro něj úspěch na mistrovství světa a Evropy. "Tam je třeba padesát lidí, kdežto na olympiádě jen osmnáct. Já vím, že pro většinu sportovců a fanoušků je to svátek. Ale já to bral trochu jinak."

Poté, co "kancaři" zmizeli z programu her, si připadá jako samotář. V Dukle skončili parťáci Račanský a Lízal. "Zvykám si na to, že jsem úplně sám. Na střelnici se zavřu do kukaně, automat mi posílá terče a já pálím do zblbnutí," líčí s nadsázkou otec dvou dětí.

Co bude dál? Smlouvu s ministerstvem obrany má do konce roku 2006, pak se uvidí. Zkouší jiné disciplíny, rozhlíží se i po trochu jiné práci. "Ale o tom ještě nechci mluvit. Každopádně chci zůstat ve střeleckém světě," naznačuje Januš.

Vyzkouší si i brokovou střelbu. "Je to otevřené. Už v mládí ve Vlašimi jsme jako kluci zkoušeli pálit na holuby. A na konci sezony jsme se v v Lobzích sešli s ostatními střelci, puškaři i pistolaři. Každý vymyslel jednu svou disciplínu a v klidu bez stresů jsme si zasoutěžili. To bylo vždycky fajn," popisuje Januš.

 


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž