Šachy mají nového krále, sexy Nora, jenž vidí čtyřicet tahů dopředu

  • 135
Byly mu dva roky, když seskládal puzzle z 50 dílků. Ve čtyřech sestavil Magnus Carlsen lego určené teenagerům, zpaměti znal vlajky všech států a k tomu vystřihl i počet jejich obyvatel. Teď mu zbývají tři dny do 23. narozenin, IQ přesahuje číslo 180 a na lusknutí prstů si dokáže vybavit klíčové tahy z 2 500 zápasů, které kdy na šachových turnajích odehrál.

Není divu, že Carlsen je od pátku šachovým mistrem světa, za což vyinkasoval odměnu milion eur! "Jsem velmi šťastný," použil Nor nejdřív obvyklou floskuli, aby po pár hodinách na svůj Twitter vystavil fotku, kterak se v euforii v saku koupe v bazénu.

Přezdívají mu různě, třeba "Mozart šachu", což pro dnešní teenagerskou generaci raději někteří novináři předělali na "Šachový Justin Bieber". Sám Carlsen jen řekne: "Mozart byl velkým géniem, takže mě tohle přirovnání těší. Ale ani hudbu, ani šachy se nenaučíte jen tak. Musel jsem dřít." Musel a musí.

Přitom šachy začal hrát kvůli starší sestře Ellen, jeho prvním cílem bylo ji porazit. Když se mu to v osmi podařilo, zatoužil zdolat i otce Henrika, prvního trenéra. V deseti si tenhle úkol odškrtnul a začal vyrážet do světa.

Ve třinácti šokoval vítězstvím nad mistrem světa Karpovem, pak se pustil i do ostré bitvy s Kasparovem, snad největším hráčem všech dob. Byl to směšný pohled. Carlsen vypadal jako dítko, v ruce si pohrával s lahví džusu. A když mu Kasparov nabídl senzační remízu a bez podání ruky zmizel, šel slavit. Kam? Do McDonald’s! Za pár dní i Kasparov prohlásil, že tenhle Nor je jeho nástupcem, a později se Rus na chvíli stal i jeho trenérem.

Zázračná kariéra pokračovala. Přiznal se, že vidí 40 tahů napřed, v devatenácti se stal nejmladší světovou jedničkou a letos v únoru vytvořil nový rekord v počtu ELO bodů (2 872). Světový titul nad Indem Anándem byl jen logickým rozuzlením Carlsenova postupu.

Časopis Cosmopolitan ho označil za jednoho ze sexy symbolů roku, magazín Time ho v dubnu zařadil mezi 100 nejvlivnějších lidí světa! Nafotil reklamu s herečkou Liv Tylerovou, dal jí pár lekcí šachu a ona mu napsala své soukromé číslo. "Magnusi, máte ho pořád?" ptal se ho provokativně magazín Red Bulletin. "Kdepak. Mám v telefonu jen pár čísel, protože ho pořád ztrácím." Ke géniům roztržitost a nepraktičnost patří...

I tak uchvacuje sponzory, loni si od nich vysloužil 25 milionů korun, příští rok lukrativnější smlouvy přibudou. "Šachy jsou ale pořád jen velkou zábavou. Až se bavit přestanu, bude to den, kdy s šachy skončím. Bez radosti nemá cenu zkoušet v něčem vyniknout."  


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž