Libor Gerčák (vlevo) v akci

Libor Gerčák (vlevo) v akci | foto: MF DNES

Při troše štěstí bychom mohli začínat play-off doma, říká gólman Gerčák

  • 0
Dovolí si "laškovat" na půlce s balonem tváří tvář napadajícímu protihráči, zároveň však neváhá vynadat komukoli z týmu včetně kapitána, když podle něj nehraje v obraně dostatečně důsledně. Reprezentační gólman Libor Gerčák je již léta oporou Nejzbachu Vysoké Mýto, což potvrdil i v pátek v derby proti pardubickému Torfu v hale na Dašické.

Před příjezdem do Pardubic jste si asi žádné potíže nepřipouštěli...
Podobné zápasy právě vždycky bývají zrádné, včetně tohohle. Chtěli jsme si však odvézt tři body, což se povedlo, a navázat na šňůru, co máme. Zvlášť když se nám podařilo doma porazit Bohemku.

To snažení vám hodně ulehčil gól Michala Mareše, který přišel už v první minutě.
Udělal to výborně. My si říkali, že musíme střílet, máme problém s tím, že to moc „drbeme“. Marešák je jeden z těch, co se nebojí vystřelit. Šíma (gólman Pardubic David Šimon) měl, myslím, trošku zakrytý výhled, takže to tam spadlo. Ten gól nás trochu uklidnil.

V poločase jste vedli 3:0. Co vám říkal kouč o přestávce?
Ať si hrajeme pořád to svoje. Bylo to celkem dobré, až na nějaké dvě nebo tři chyby. Pardubice je nepotrestaly. Trenér po nás chtěl, abychom zbytečně nejančili a nenechali soupeře vrátit se do hry.

V úvodní dvacetiminutovce jste měl poměrně klid, ale nakonec jste si docela zachytal, ne?
Za stavu 4:0 pro nás Pardubice polevily a my taky. Došlo k pár přečíslením, něco jsem si tam pochytal. Domácí potrestali jednu naši chybu, když šli v podstatě tři sami na mě. Naštěstí ty příležitosti předtím nevyužili, takže se nám hrálo vcelku v pohodě.

Byl jste naštvaný, že jste vinou toho přišel o čisté konto?
Já vždycky říkám, že hrát v Mýtě na čisté konto je hodně těžké. Potvrdilo se to i tady; když to už na něj vypadá, někdo něco „vymyslí“ nebo dá soupeř nějaký šťastný gól. Mě zkrátka baví chytat, vyhrávat.

Jak vidím, jednu ránu zblízka jste schytal přímo do nosu.
Protihráč mě poslal na druhou stranu kličkou do protipohybu, ale stihl jsem se ještě přemístit, skočil jsem tam, nastavil ruce, od nich to šlo do brady a nahoru. Ty ruce to však dost ztlumily.

Pardubice se v letošní sezoně výsledkově dost „plácají“. Nemyslíte, že tím úroveň derby utrpěla?
Malinko se jim to rozpadlo, teď pardubičtí hráli taky asi v sedmi lidech. Mají to asi s hráči těžké. Zápasy byly dřív určitě vyhecovanější a o dost vyrovnanější. Ani tenhle zápas však nebyl úplně snadný. Sice jsme vedli v půlce 3:0, ale to ve futsale nic neznamená.

Mýtu se naopak docela daří. Jste spokojený s dosavadním průběhem sezony?
To ano, jsme na pátém místě, stejně bodově s Bohemkou. Ani na třetí Benago nám bodově moc neschází, ztrácíme na ně dva body. Při troše štěstí by se dalo po základní části nakouknout i do první čtyřky, což by znamenalo, že bychom play-off začínali doma. A my v naší menší hale máme velkou výhodu, protože se tam soupeřům hraje blbě.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž