Vítězná česká reprezentace na turnaji v Nymburce. | foto: Hana Jelínková

Češi ovládli v Nymburce mistrovství Evropy v rink bandy

  • 1
Čeští reprezentanti v bandy udělali další krok na cestě mezi špičku tohoto sportovního odvětví. V Nymburce ovládli turnaj rink bandy (nehraje se na velkém, ale na hokejovém hřišti) a mohou se dokonce pyšnit titulem mistrů Evropy.

Sobotní základní část turnaje totiž mezinárodní federace FIB považovala oficiálně za mistrovství Evropy. Češi ji ovládli přesvědčivým způsobem. Bez jediné obdržené branky v pěti utkáních, hraných 1x 20 minut, dokázali čtyřikrát zvítězit a jednou remizovat.

Především úvodní vítězství 1:0 nad favoritem turnaje Stroimash Murmansk bylo překvapivé, ale zasloužené. Porazit v tomto sportu jakýkoliv ruský tým, to se vždy počítá.

Momentka z utkání Německo - Slovensko.
Momentka z utkání české reprezentace v rink bandy na turnaji v Nymburce.

I zásluhou výborných výkonů dvojice brankářů Lukáše Turzy a Ondřeje Bohatého si český tým postupně připsal výhry nad reprezentací Německa (4:0), Švýcarska (7:0), Slovenska (3:0). Cenný bod získal v souboji s dalším ruským týmem Veterans Pervouralsk. A to za bezbrankovou remízu 0:0.

Ta stačila českým reprezentantům k vítězství v základní části turnaje Open a přímému postupu do semifinálových bojů z prvního místa. Do tabulky mistrovství Evropy se však započítávaly jen výsledky s reprezentačními týmy Německa, Švýcarska a Slovenska.

Nedělní semifinálový zápas se Slovenskem zvládli Češi v poměru 4:1 a do finále šli proti největšímu favoritovi z Murmansku. Během zápasu poprvé na turnaji prohrávali, ale dokázali skóre otočit a vyhrát 5:3.

Společné foto všech týmů, které se turnaje v Nymburce zúčastnily.

Turnaj v rink bandy v Nymburce

Výsledky play-off
Čtvrtfinále: Slovensko - Německo 4:2, Pervouralsk - Švýcarsko 9:2.
Semifinále: Česko - Slovensko 4:1, Murmansk - Pervouralsk 2:1.
Finále: Česko - Murmansk 5:3.
O 3. místo: Slovensko - Pervouralsk 3:5
O 5. místo: Německo - Švýcarsko 7:2.

Pořadí Open rinkbandy turnaje: 1. Česko 9, 2. Stroimash Murmansk 8, 3. Veterans Pervouralsk 7, 4. Slovensko 4, 5. Německo 2, 6. Švýcarsko 0.

Mistrovství Evropy: 1. Česko 6, 2. Slovensko 4, 3. Německo 2, 4. Švýcarsko 0.

Sestava Česka: Turza, Bohatý – Vála A., Koumal, Petr, Benák – Dvořák, Minařík, Žák, Novák, Hlaváček, Doskočil, Trpišovský, Brokl
Trenér: Michael Bratt


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž