Martin Šonka

Martin Šonka | foto: Tomáš Blažek, MAFRA

Akrobatický pilot Šonka obsadil v Čibě třetí místo

  • 1
Martin Šonka vybojoval v třetím závodu seriálu Red Bull Air Race v akrobatickém létání v Čibě bronz. Po diskvalifikacích za technické problémy z úvodních dvou podniků v Abú Zabí a Cannes se tak poprvé v sezoně dostal na stupně vítězů a v průběžném pořadí se posunul na čtvrté místo. Druhý český reprezentant Petr Kopfstein obsadil v Japonsku stejně jako před měsícem ve Francii deváté místo.

„Po tom mrzutém začátku sezony jsem rád, že jsem na stupních vítězů. Byl to velmi náročný závod a musím si toho vážit. Na druhou stranu úplně stoprocentně být spokojený také nemohu, protože ve finále přišla chyba a ta mě nějaké body stála,“ uvedl Šonka.

Tou chybou mínil dvousekundovou penalizaci, která ho stála druhé místo.  

Z vítězství se podruhé v sezoně radoval Australan Matt Hall, který ovládl i předchozí závod v Cannes. V průběžném pořadí díky tomu předstihl vítěze úvodního podniku v Abú Zabí Michaela Gouliana z USA, oba však mají stejný počet bodů. Šonka má zase v průběžném pořadí stejně bodů (19) jako třetí Jošihide Muroja. Japonec, jenž domácí závod v minulosti dvakrát vyhrál, tentokrát nebyl klasifikován. Oba ale na vedoucí duo ztrácí 17 bodů.

„Ten náskok je poměrně velký a nebude jednoduché tyhle rychlíky honit. Dnes jsem se al ukázal, že se jim můžu rovnat. Cílem pro sezonu je létat konzistentně a nedělat zbytečné chyby, jako jsem třeba právě udělal dnes ve finálové čtyřce. Určitě je budeme chtít prohnat,“ řekl Šonka. 

Petr Kopfstein je průběžně dvanáctý. 

Šampionát se teď z Japonska přesouvá do Budapešti, kde Šonku i Kopfsteina čeká tradičně skoro domácí prostředí.

„Už se těšíme. Do Maďarska za námi vždy přijelo mnoho českých fanoušků a co máme zprávy, chystají se i letos. Je to sice odpovědnost a určitý tlak, ale zároveň radost a velká pocta, když vidíte tolik českých vlajek v těch davech. Určitě fandy budeme chtít potěšit dobrým výsledkem. Ještě před závodem mě čeká výměna všech válců v motoru, což by také mělo pomoci, abych se v Budapešti znovu mohl rvát o stupně vítězů,“ řekl Šonka.  

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž