Martin Šonka během závodu Red Bull Air race v Budapešti. | foto: Reuters

Šonka v Budapešti doletěl čtvrtý a stěžoval si na rozhodčí

  • 11
Martin Šonka skončil čtvrtý a Petr Kopfstein pátý v budapešťském závodu Red Bull Air Race v akrobatickém létání. V celkovém pořadí seriálu je Šonka druhý o dva body za Japoncem Jošihidem Murojou, závod v maďarské metropoli vyhrál Američan Kirby Chambliss.

Oba čeští piloti si po závodu stěžovali na rozhodčí. Šonka ve finálové čtyřce zaletěl nejrychlejší čas, ale o vítězství ho připravila penalizace za stoupání v bráně.

„Když jsem přistál, říkal jsem si, že je škoda, že jsem takovou chybu udělal. Pak jsme si ale vyžádali materiály od rozhodčích a po jejich důkladném prostudování absolutně nechápu, za co jsem penalizaci dostal,“ uvedl Šonka v tiskové zprávě.

„Jsem velmi nespokojený, protože jsme udělal stejnou chybu jako v japonské Čiba. Pozitiva budu hledat až se uklidním,“ řekl 39letý Čech, jenž se z průběžně první příčky celého seriálu propadl na druhé místo. Právě díky zmiňované penalizaci.

Druhý český pilot v prestižní sérii Red Bull Air Race Petr Kopfstein, jenž skončil v předchozím závodě v Japonsku druhý, tentokrát zůstal těsně před branami finále. „Rozhodčí nám dali velmi spornou penaltu, nesouhlasíme s ní,“ řekl Kopfstein, kterého rozhodčí potrestali za chybný průlet poslední bránou. V souboji s pozdějším vítězem Chamblissem byl přitom o více než vteřinu rychlejší.

Nad Dunajem znovu zvítězil Američan Kirby Chambliss. „Miluju to tady. Už jsme tu vyhrál v minulosti a nyní znovu. Je to skvělé místo,“ pochvaloval si.

Další závod je na programu 22. a 23. července v Kazani.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž