Ragby má mistra i skandál

  • 1
Praha, Brno - Ragbisté znají nového mistra extraligy, ale boj o třetí místo skončil skandálem. Titul má po deseti letech TJ Praga, jejíž hráči vyhráli i druhý finálový zápas na hřišti Tatry Smíchov 53:30. Utkání o bronzové medaile se kvůli inzultaci rozhodčího nedohrálo. Sedm minut před koncem zápasu Brno - Sparta napadl vyloučený hráč pražského týmu Zacharyáš rozhodčího Čekala, který poté utkání předčasně ukončil.

V dramatickém finále padlo rekordních deset pětek, to se dosud nikdy v play off nestalo. Praga získala patnáctý titul a je nejúspěšnějším tuzemským klubem.

„Měli jsme víc ze hry a hráli v dobré pohodě. Myslím, že titul jsme si zasloužili za výkony v celém ročníku,“ řekl po utkání trenér Pragy Pavel Šťastný. Jeho protějšek Josef Fatka byl zklamán. „Druhé místo je hezké, ale věřil jsem v titul. Praga byla v lepší psychické pohodě, my jsme museli vyhrát, proto jsme otevřeli hru, ale bohužel jsme udělali víc hrubých chyb než soupeř,“ litoval.

Tatra začala útočně a už v páté minutě vedla po trestném kopu 3:0. Po pětce Milana Panuše z Pragy domácí tým dalším trestným kopem strhl vedení naposledy na svoji stranu. Panuš položil druhou pětku a od této chvíle Praga vedení nepustila. Ve druhém poločasu Tatra snížila na 23:29 a měla šanci výsledek zvrátit, jenže Jan Kudrna, Josef Fišer a Miroslav Fuchs třemi položenými pětkami zápas rozhodli.

V utkání o třetí místo v době inzultace sudího Sparta vedla v Brně 19:13, a protože první zápas doma vyhrála 46:10, měla k bronzu hodně blízko. „Nemám pro to žádnou omluvu. Možná, že jsme neztratili jenom tento zápas, ale i bronz,“ litoval Václav Horáček, trenér Sparty.

Ve skupině o udržení v extralize prohrál Havířov v Bystrci 7:18 a čeká jej baráž s vítězem první ligy, Slavií Praha.

Finále
Tatra Smíchov - TJ Praga 30:53 (9:15)
Body:
Šampalík 25, Lukáš Jágr 5 - Fuchs 23, Panuš 10, Kudrna 10, Fišer 10. Pětky: 3:7. Rozhodčí: Tůma. Diváci: 500.

O 3. místo
Dragon Brno - Sparta Praha 13:19 nedohráno (8:5)
Body:
Břetislav Vlk 5, Barták 5, Atchinson 3 - Janoušek 7, Hošek 5, Páv 5, Vokrouhlík 2. Pětky: 2:3. Rozhodčí: Čekal.

O udržení
Bystrc - Havířov 18:7 (6:7).


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž