Procházkova čtyřkanoe chce čtvrté zlato

  • 1
Szeged - Velkou českou medailovou nadějí je na mistrovství Evropy kanoistů čtyřkanoe. Za poslední čtyři roky získali Petr Procházka, Petr Fuksa, Karel Kožíšek a Jan Břečka na dvousetmetrové trati zlaté medaile na třech evropských šampionátech po sobě a z mistrovství světa přivezli zlato a dvě stříbra. Sestavu změnili jen loni, kdy po vážném Procházkově zranění zaskočil Petr Netušil, a přesto z toho bylo na MS stříbro. "Lídrem je právě Petr Procházka. Vtiskl posádce svůj styl, který nemění, a když přijde někdo nový, ani se to nepozná," tvrdí nejmladší člen posádky Kožíšek.

Svoji nadvládu začala 'céčtyřka' triumfem na mistrovství světa v roce 1998 v dějišti právě probíhajícího ME Szegedu. "V tréninku to vypadalo nadějně. Když se všechno povede, máme velkou šanci na další zlato," tvrdil před odjezdem pětadvacetiletý kanoista. Hned dodal, že pro úspěch na ME i následném MS udělali maximum maximum. "Víc jsme nikdy na čtyřku  netrénovali. Už vloni jsme si ověřili, že musíme hodně najezdit," řekl Kožíšek.

Podle Kložíška je nejdůležitější start. "Jak se v závodě na 200 metrů nepovede, nemůžete vyhrát. Nám se to stalo před třemi lety v Miláně a o dost jsme prohráli," připomněl půlvteřinovou porážku od Rusů.
 
Na rozdíl od soupeřů se Češi na neolympijskou disciplínu připravují speciálně. Konkurence naopak většinou sestavuje posádky na poslední chvíli, byť většinou z borců, kteří jsou individuálně mnohem lepší než členové české posádky. "Měli bychom být stejně připraveni na Evropu i na svět, přesto bude lehčí uspět v Szegedu. V Seville na mistrvoství světa už budou soupeři sehranější, tam to bude těžší," dokončil prognózy Kožíšek.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž