Případ Vacura komise odložila

P r a h a - Disciplinární komise Českého svazu vzpírání odložila rozhodnutí o případném trestu pro vzpěrače Zbyňka Vacuru, jenž byl těsně před olympiádou kvůli pozitivnímu dopinkovému testu vyřazen z nominace. Podle svazového sekretáře Zdeňka Ereta, který byl dnešnímu řízení přítomen jako nezávislý přísedící, nechá disciplinární komise případ prozatím otevřený, dokud nebudou zjištěny "další skutečnosti týkající se analytického rozboru vzorku antidopinkovou laboratoří".

Tříčlenná komise vedená místopředsedou svazu Václavem Zázvorkou vyslechla v Praze aktéry případu včetně Vacury, reprezentačního trenéra Jiřího Vodrážky i předsedy svazu Františka Škardy a po několikahodinovém zasedání odročila jednání na zatím neurčený termín.

"Základním sporným bodem je skutečnost, že není určena hraniční hodnota látky v těle, při které lze hovořit o dopinku. Proto jsme písemně vyzvali antidopinkový výbor, aby v tomto směru doplnil svoji zprávu," řekl ČTK Škarda.

Třiadvacetiletý Vacura byl pozitivně testován na zakázanou látku  dehydroepiandrosteron (DHEA) při letním reprezentačním soustředění a výsledek zkoušky se dozvěděl až cestou na olympijské hry při mezipřistání v Kuala Lumpuru. Okamžitě byl vyřazen z nominace a do vyřešení případu mu byla zastavena činnost. Za zneužití látky DHEA hrozí Vacurovi dvouletý distanc.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž