Osma Slavie Praha obhájila na Primátorkách vítězství, nejlepší veslaři nejeli

  12:11aktualizováno  13:33
Zpět v tradičním červnovém termínu se uskutečnil 109. ročník Primátorek. Legendární veslařských závod na Vltavě měl stejného vítěze jako loni - osmiveslici Slavie Praha. Osmy žen ovládla společná loď Hamru a Blesku. Pro prvenství na skifu si dojeli Ital s českými kořeny Patrik Rocek a mezi ženami počtvrté Lenka Antošová.

Osmiveslice Slavie Praha po vítězství na 109. ročníku Primátorek. | foto: ČTK

Primátorky se letos podruhé uskutečnily podle pozměněných pravidel, kdy závodníci resortních sportovních center nemohou startovat pod jejich hlavičkou, ale mohou hájit barvy svých mateřských klubů.

Zatímco loni většina reprezentantů na Primátorkách startovala, neboť již bylo po sezoně, letos veslaři Dukly převážně chyběli.

Slavie Praha v obměněné sestavě o délku lodi porazila společnou posádku Hamru a Břeclavi. Loňský triumf zopakovali Tomáš Zobal, Adam Kulhánek, Jan Chlebovský a kormidelnice a trenérka Martina Součková. Již počtvrté se z vítězství radoval Jakub Paroulek, jenž v minulosti hájil barvy Dukly.

„Vyhrát Primátorky je každý rok těžké, ale letos to pro mě je suprové, protože jsem dva roky nezávodil. Přidal jsem se k mladším klukům ze Slavie a bylo to skvělé,“ řekl třicetiletý Paroulek, který již vrcholově nevesluje, takže neměl problém najít si čas.

„Jestli se dají vítězství porovnat? S Duklou to bylo vždy dobré, ale s klukama ze Slavie to bylo bojovnější. Jsou to mladí kluci. Dukla byla vždy reprezentace a tady jsou kluci, kteří trénují jednou dvakrát týdně,“ řekl Paroulek, jenž rozhodnutí vedení Primátorek upravit podmínky pro start vítá. „Myslím si, že je to dobře. Dříve to bylo vždy o tom, že vyhraje Dukla a šlo jen o to, zda to budou pároví nebo nepároví veslaři. Teď je to o klubech a myslím si, že veslování půjde více nahoru. Starší kluci toho mohou mladším více předat,“ dodal.

Ženská elita nechyběla

Zatímco mužští reprezentanti na závodech chyběli, ženy spadající pod Olymp i reprezentantky na Primátorkách nechyběly. Součástí vítězné posádky Hamru a Blesku tak byly například Anna Šantrůčková, Eliška Podrazilová nebo Barbora Podrazilová. „Překvapilo mě, že jsme brzy odjely posádce Slavie. Pak jsem si říkala, že hlavně nesmíme udělat chybu. Já jsem to tedy pod (Železničním) mostem trošku zdramatizovala, když jsem chytila takzvaného kraba a nechala veslo ve vodě, ale naštěstí se mi ho podařilo brzy vyndat a nedojely jsme druhé,“ řekla Eliška Podrazilová.

Závod skifařek byl jasně v režii Antošové, která porazila druhou Markétu Nedělovou o téměř sedm sekund. „Soupeřky jsem rozhodne nepodceňovala. Pro mě je ale hlavně těžká trať, protože bývají vlny. A když do toho ještě trošku foukne, tak trefit se do zatáčky a udržet směr na skifu, je pro mě docela těžké,“ poukázala Antošová na specifikum závodu na Vltavě. „Pěkně jsem tam kličkovala. Dnes byly vlny nejen pod Železničním mostem, ale i na trati. Bylo to docela náročné,“ přiznala nejlepší česká veslařka současnosti.

Skifařka Lenka Antošová během pražských Primátorek.

Třicetiletá skifařka vyhrála závod potřetí za sebou a počtvrté v kariéře. Vyrovnala tak bilanci starší sestry Jitky, která již ukončila aktivní kariéru. „To jsem ani nevěděla. Koukala jsem jen na to, kolik vítězství jsem měla, abych věděla, kdyby se mě náhodou někdo zeptal. Statistiky si úplně nevedu,“ přiznala Antošová, která se na Primátorkách představila i v závodě univerzitních osmiveslic a veteránských osem. „Byly to tři závody během pátku a soboty, vždy na kilometr, takže až tak náročné to nebylo,“ dodala.

Mezi skifaři byl nejrychlejší Ital Rocek, jehož rodiče pochází z bývalého Československa a otec Jaroslav je úspěšným trenérem. „Je to něco neskutečného. Nejsem zvyklý startovat na takových závodech. Tady je spousta lidí a je to moc hezké. Je to nejhezčí závod, který jsem jel,“ řekl Rocek, který v roce 2020 ovládl mistrovství Evropy na párové čtyřce lehkých vah.

„Máme tady s tátou kamarády v Hamru a oni se mě ptali, jestli bych nechtěl startovat na Primátorkách, tak jsem řekl, proč ne. I táta mi pořád říkal, že jednou musím Primátorky jet,“ svěřil se třiadvacetiletý veslař, který se momentálně věnuje dvojskifu lehkých vah a jeho cílem je kvalifikovat se na olympijské hry do Paříže 2024.

Primátorky, 109. ročník veslařské regaty:

MUŽI:

Skif (Jarní skulérský závod Rösslera-Ořovského): 1. Rocek (It.) 7:17,4, 2. Hellebrand (Bohemians Praha) 7:27,8, 3. Viktora (Hamr) 7:31,1.

Osma: 1. Slavia Praha (Řimák, Touš, Paroulek, Kulhánek, Tichý, Baldinus, Zobal, Chlebovský, korm. Součková) 5:49,6, 2. Hamr/Břeclav (Pospíšil, Dědek, Šimkovský, Cabal, Běhan, Pfeifer, Baranivskyj, Kapa, korm. Šumanová) 5:52,7, 3. ČVK Praha (Pinc, Vakoč, Ložek, Šmolík, Růžička, Oppitz, Humpolec, Helešic, korm. Perglerová) 5:59,2.

ŽENY:

Skif (O Stuhu Podolí): 1. L. Antošová (Slavia) 7:58,2, 2. Nedělová (Břeclav) 8:05,0, 3. Heranová (ČVK Praha) 8:13,3.

Osma: 1. Hamr/Blesk (E. Podrazilová, B. Podrazilová, Hartmanová, Mašínová, Šantrůčková, Zámostrná, Solařová, Hajnovičová, korm. Matoušová) 6:36,8, 2. Slavia (Valsová, A. Žabová, Nečasová, Hanková, Zavadilová, Berthet, Jurková, L. Žabová, korm. Motlová) 6:46,2, 3. LS Brno/Bohemians (Levíčková, Hoplíčková, Přikrylová, Prokešová, Burešová, Svobodová, Konopová, Kubátová, korm. Knorr) 6:59,4.

Autoři: ,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

21. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Rallye Šumava ukončila tragická nehoda, zemřela při ní spolujezdkyně

20. dubna 2024  17:16,  aktualizováno  20:59

Tragédie se odehrála při Rallye Šumava. Při sobotní rychlostní zkoušce havarovala nedaleko Strážova...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Třinec - Pardubice 4:1. Oceláři odvrátili konec, finále rozhodne až sedmý zápas

26. dubna 2024  16:30,  aktualizováno  21:40

Drama pokračuje. Hokejová extraliga ani po šesti finálových duelech nezná letošního mistra, neboť...

Třinec - Pardubice 2:6, série je srovnána. Domácí dostali lekce z přesilovek

21. dubna 2024  16:40,  aktualizováno  21:38

Do Pardubic se extraligové finále přesune za vyrovnaného stavu 2:2. Hokejisté Třince ve čtvrtém...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Slavia zakopla, Sparta vyhraje základní část. V elitní skupině bude i Boleslav

20. dubna 2024  14:20,  aktualizováno  21.4 20:05

I když doma dostali tři góly, sparťanští fotbalisté v sobotu odpoledne v divokém utkání s Baníkem...

Stíhá maturitu i Paříž. Menšíkův kouč o cestě na vrchol i datové analýze

27. dubna 2024

Premium Madrid (Od naší zpravodajky) Kdybyste se v čase přenesli o rok zpátky, místo na prestižní turnaj do Madridu, kde mezi sebou...

Basketbalisté Barcelony vyrovnali čtvrtfinálovou sérii s Olympiakosem

26. dubna 2024  23:44

Basketbalisté Barcelony vyrovnali čtvrtfinálovou sérii v play off Evropské ligy s Olympiakosem...

Real Madrid vede po výhře v San Sebastianu španělskou ligu už o 14 bodů

26. dubna 2024  23:19

Fotbalisté Realu Madrid zvítězili 1:0 v San Sebastianu a mají v čele španělské ligy náskok už 14...

Rozhodlo osm minut hrůzy. Hokejoví junioři podlehli na MS Kanadě 0:6

26. dubna 2024  21:19,  aktualizováno  23:08

Čeští hokejisté do 18 let prohráli na mistrovství světa s Kanadou 0:6 a nenavázali na čtvrteční...

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...