Primátorky: škoda, že jen české barvy

Praha - Ukrutní svalovci z veslařské osmy, bronzové na olympiádě v Sydney a stříbrné na loňském mistrovství světa, měli dekorovat primátorky puncem světovosti. Avšak tahle parta Chorvatů se na pražská nábřeží nedostaví. A Primátorské osmiveslice, závod, jehož první ročníky čeřily Vltavu ještě za Franze Josefa, vyhraje opět Dukla Praha. Podvaadvacáté za sebou. Připomíná to bratry Pospíšily v kolové, blahé paměti.

Vyhrají! Pokud nepukne vyšehradská skála. Nebo Vltava nevyschne.
Primátor abdikovat může, to ve stanovách není, a kdo ví, zda to v loděnicích vůbec vešlo ve známost.

Přepsat scénář primátorek, okoukaný jako Pyšná princezna, se už třetím rokem pokouší Pavel Pěkný, předseda veslařské Slavie a podnikatel, jenž pro sport nemá hluboko do kapsy. Ostatně si vzal veslařku.

Vzrušuje se vidinou: Přinutit Duklu k opravdovému boji! Porazit ji! Loni ho čtyři ruští reprezentanti, posilující osmu jeho milované Slavie, přišli na čtvrt milionu. Na vesle z toho pošel rusko-český guláš a Dukla s úsměvem odolala.

Chorvaté měli být letos ještě dražší. Proč netrefí do Prahy? Prý mají výhradní sponzorskou smlouvu s firmou  Podravka a nemohli by si na loď přilepit další logo pražského sponzora - Avokádo. Vykroutili se i jinak: Pohádali jsme se! Najednou nemají čas.  Nevhodný termín.

"Nechtěl jsem, aby do Prahy poslali někoho, kdo by neměl na Duklu šanci," oznámil zklamaný iniciátor. Dukla se však chystala, do své první lodi vtěsnala tři reprezentační  posádky, které se mají ukázat ve finále mistrovství světa: dvojku Imre -  Michálek, dvojskif Synek - Doleček a lehký dvojskif Vabroušek.

Kdo ví. Radši hrajme vysoko! Prohrát primátorky, to by nás snad rozpustili! Dukle chybí jen nejslavnější ze všech, Václav Chalupa. Pojede na skifu Jarní skulerský závod Rösslera-Ořovského. Už zase smí, loni ho vyhodili poté, co byl obnoven zákaz startu pro mistry republiky. Po roce je opět zrušen.

Pro nejlepší amatérskou osmu, tu první za Duklou, je nachystána prémie 100 000 korun. "To je pro veslaře velká částka, srdnatě se o ni poperou," říká šéftrenér Přemysl Panuška. Má své favority: Blesk, Bohemians, VK Smíchov.
Primátorky přijdou zhruba na dva miliony, polovinu věnuje pražská radnice.

Rozjížďky se jedou v sobotu od 12.40, finále v neděli od 9.00, osmy od 12.15.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž