Prezident může vidět hattrick Registany

Pardubice - Po britském koni Luzcadou dorazil ve čtvrtek další cizinec Takagi. Aktéři 115. Velké pardubické se sjíždějí. V pátek přiletí i britský jezdec Jim Crowley, aby si s trenérem Olehlou prošel trať, na které povede největší favoritku Registanu. Na neděli je nahlášen Václav Klaus, možná první prezident, který na Velkou zavítá. Historici se totiž přou o to, zda tu byl, či nebyl i Masaryk.

Voda v rozích oraniště vysychá, dráha je v dobrém stavu. Meteorologové slibují na dostih roku teplo 20 stupňů. „Po dlouhé době bychom zase měli zažít prosluněnou Velkou,“ těší se Karel Šimána, tiskový mluvčí Dostihového spolku.

Na trati 6900 metrů půjde při 115. ročníku o 4,5 milionu korun. A zároveň o rekordní zápis devítileté Registany.

Stane se první klisnou, která zvítězí potřetí v řadě? „Při posledním startu jsem slyšel hlasy, že už to není ona. Ukázala ale, že je ohromná bojovnice. Je v pohodě,“ tvrdí její trenér Čestmír Olehla. Letos třikrát startovala, třikrát zvítězila.

Největší neznámou je, co v sedle favoritky předvede právě Crowley. Nezmate ho složité předivo pardubických skoků? V září se v Meranu ztratil, zapomněl kurz.

„Chybu udělá každý, byl to zkrat,“ hájí ho Olehla. „Ze spletitého kurzu v Pardubicích mají hrůzu všichni Angličané. Ale Jim mu věnoval velkou pozornost. Má doma videozáznamy i studijní materiály.“

Navíc v poli šestnácti koní budou další skvělí Olehlovi svěřenci: Hastaven a Red Dancer. „Ukážou Angličanovi cestu,“ tuší žokej a trenér Josef Váňa.

Olehlova ekipa proti Váňově, takový by měl být i scénář letošního ročníku. Dvaapadesátiletý Váňa však ztratil své trumfové eso Retrievera. „S ním jsem byl přesvědčený, že Registanu porazíme,“ tvrdí.

Nyní se jeho pozornost upírá ke Kedonovi a Decent Fellowovi. „Ten bude velkým hráčem v koncovce. Pepík ho letos šetří a připravuje jiným stylem,“ říká Olehla.

A cizinci? Loni přijeli z britských ostrovů čtyři, letos pouze dva. Olehla staví vysoko v žebříčku favoritů irského Luzcadou.

Kůň má zkušenosti z Pardubic i Velké národní, byť ani jeden z prestižních dostihů nedokončil. „Nevím, jakou si přiveze formu. Ale viděl jsem ho na vlastní oči v Cheltenhamu. Jde z něj respekt.“

účastníci Velké pardubické
Mascul
(11 let, žokej Fuhrmann, trenér F. Holčák, majitel stáj Nýznerov, kurz na vítěze 11:1) Vítěz 2002, pak druhý a čtvrtý. V posledních letech předvádí nejlepší výkony sezony vždy ve Velké.
Luzcadou
(12 let, jezdec Mercer, trenér Murphy, majitel A. G. Chappell, kurz 12:1) Druhý v Cheltenhamu v dostihu na 6200 metrů. Loni nedokončil Velkou národní ani Velkou pardubickou.
Kedon
(10 let, žokej a trenér Váňa, majitel stáj Javor, kurz 8:1) Bělouš, který výborně skáče, ale hůř finišuje. Třetí ve Velké 2002, letos druhý a třetí v kvalifikacích.
Nostalgia
(8 let, žokej Kameníček, trenér R. Holčák, majitel dr. Charvát, kurz 10:1) Nadějná klisna, vítězka Ceny Vltavy 2002. Letos jen dvakrát na startu, třetí v kvalifikaci. Tajný favorit?
Ascot
(8 let, žokej Matysík, trenér Vinklárek, majitel Prštice-Izostav, kurz 50:1) Spolehlivý steepler, úspěšný spíš na provinčních drahách.
Decent Fellow
(10 let, žokej Bartoš, trenér Váňa, majitel dr. Charvát, kurz 3,5:1) Nejlepší z koní trenéra Váni. Počtvrté na startu Velké, dvakrát třetí. Letos v kvalifikaci druhý za Registanou.
Registana
(9 let, jezdec Crowley, trenér Olehla, majitel stáj Wrbna Racing, kurz 1,85:1) Dvojnásobná vítězka, největší hvězda i favoritka. V této sezoně vyhrála dvakrát v Meranu, jednou v Pardubicích – červnovou druhou kvalifikaci.
Belovodsk
(13 let, jezdec Plzák, trenér R. Vítek, stáj Pegas Znojmo, kurz 50:1) V roce 2000 druhý, potom dlouhá zdravotní pauza. Letos čtvrtý v kvalifikaci.
Laneret
(9 let, jezdec Tůma, trenér Olehla, majitel DS Dvorce, kurz 30:1) Outsider, který může překvapit – jako loni, kdy skončil ve Velké pátý.
Iraklion
(10 let, žokej Havelka, trenér Votava, majitel Votava-Zámecký Vrch, kurz 11:1) Zářil především v dostizích kratších distancí, v květnu vyhrál v Pardubicích Velkou cenu Itálie.
Odyseusz
(7 let, žokej Stromský, trenér Zobal, majitel stáj Nýznerov, kurz 11:1) Běhal pro polského majitele, letos zakoupen do Česka. Druhý v srpnové kvalifikaci.
Jack de Traou Land
(8 let, žokej Luka, trenér Váňa, majitel J. Bouček Buc-Film, kurz 20:1) Zatím nenavázal na svoji nejlepší sezonu 2003. Pátý v kvalifikaci.
Hastaven
(10 let, žokej Hurt, trenér Olehla, stáj Wrbna Racing, kurz 6:1) Skvělý polokrevník. Loni kvůli zranění zadržen, letos startoval pouze jednou, ale suverénně vyhrál srpnovou kvalifikaci.
Chailand
(8 let, jezdkyně a trenérka Růžičková, majitel EŽ Praha, kurz 20:1) Bratr vítěze Velké z roku 2000 Chalca. Jeho výkonnosti dosud nedosáhl.
Takagi
(10 let, jezdec Maguire, trenér O’Grady, majitel D. Cox, kurz 11:1) Irský zástupce, šestnáctý v irské Velké národní. Loni nedokončil Velkou národní v Liverpoolu.
Red Dancer
(9 let, žokej Andrés, trenér Olehla, majitel stáj Wrbna Racing, kurz 6:1) Tempař s dlouhým finišem, minulou sezonu pro zranění neběhal. Letos zvítězil v srpnové kvalifikaci i v italském Meranu na 3500 metrů.

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

  • Nejčtenější

Nadvláda pokračuje. Třinec slaví pátý titul v řadě, vyrovnal historický rekord

28. dubna 2024  23:27

Na českém hokejovém trůnu zůstává všechno při starém. Třinec v napínavém sedmém finále porazil...

Sparta uhájila náskok, v šestce zůstalo Slovácko, Karviná se vyšvihla ze dna

28. dubna 2024  14:21,  aktualizováno  16:57

Sparta v závěrečném kole základní části fotbalové ligy suverénně vyhrála v Olomouci (4:1) a před...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Kaderka z krunýře nevyleze. Velké kluby mlčí, hráči zklamali, říká kritik

2. května 2024

Premium Policisté v rozsáhlém spise uvádějí, že když Ivo Kaderka začal tušit, že se na něj vyšetřovatelé...

Třinecký šéf: Nad týmem žasnu. Zadinův výrok? To nebyl on. Štve ho liga juniorů

29. dubna 2024  6:58

Možná byste čekali, že za ty roky a po tolika titulech bude klidnější. Že se nemusí stresovat. Leč...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Slíbil mistrům zájezd na NHL, bude jen výlet do Prahy. Hadamczik slovo nesplní

28. dubna 2024  9:29,  aktualizováno  14:12

Za extraligový titul zájezd na NHL. Tohle prezident hokejového svazu Alois Hadamczik loni slíbil...

Zazářil v pravou chvíli. Pastrňák vystřelil Bostonu v prodloužení postup

5. května 2024  5:27,  aktualizováno  7:04

Hokejisté Bostonu po dvou porážkách zvládli rozhodující sedmý zápas úvodního kola play off NHL...

Chytil jako Voženílek. A Třinec? Jejich mentalitu bych bral, říká Trpišovský

5. května 2024  6:59

Míč za záda ostravského gólmana Markoviče slávista Mojmír Chytil umně tečoval patičkou. A trenér...

Zakrvácený Brož padl s Eckerlinem. Na Oktagonu ve Frankfurtu slavil Kohout i Keita

5. května 2024

Vyprodaná Festhalle ve Frankfurtu byla v sobotu svědkem hned dvanácti soubojů včetně tří ženských...

Čas je tři… Jak Roger Bannister zvládl nemožné a změnil tím atletický svět

5. května 2024

Seriál Pokud se pokusíte zaběhnout míli pod čtyři minuty, zemřete. Rozpukne se vám srdce námahou. Překonat...

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...

Je to šílený, hodnotily firmy práci řemeslníků, kteří opravili střechu

Po zimě se často ukážou mnohé „vady na kráse“ domu, střechy nevyjímaje. Někdy nezbývá nic jiného než kompletní výměna....