ČESKÝ TRIUMF. Vavřinec Hradilek (vlevo) a Jiří Prskavec oslavovali loni zlato a stříbro na světovém šampionátu v pražské Troji. Podobně ovládli Češi Prskavec a Přindiš i letošní mistrovství Evropy.

ČESKÝ TRIUMF. Vavřinec Hradilek (vlevo) a Jiří Prskavec oslavovali loni zlato a stříbro na světovém šampionátu v pražské Troji. Podobně ovládli Češi Prskavec a Přindiš i letošní mistrovství Evropy. | foto: Dan Materna, MAFRA

Esa světových peřejí se vracejí do pražské Troje

  • 1
Uplynulo 9 měsíců od chvil, kdy Praha hostila světový šampionát vodních slalomářů. Nyní se sem esa divokých peřejí vracejí. Od pátku se na kanálu v Troji koná další podnik Světového poháru.

Byl to ohlušující rachot zaplněných tribun, který loni v září doprovázel v pražské Troji české vodáky v bojích o medaile.

„Tady je atmosféra lepší než na olympiádě,“ pronesl tehdy kajakář Vavřinec Hradilek, když si dopádloval pro světové zlato.

Tentokrát zůstane zraněný Hradilek jen mezi diváky. Evropský šampion Jiří Prskavec by jej rád zastoupil. Jedním ze dvou stavitelů trati bude také jeho otec.

„Jenže většinou, jakmile staví trať český trenér, vypadávají jeho svěřenci v kvalifikaci nebo v semifinále,“ připomíná vodácký matador Stanislav Ježek.

„Ba ne, já naposledy na tátově trati vyhrál Český pohár,“ oponuje Prskavec mladší.

Abychom byli přesní: hlavním stavitelem trati je Brit Parsons a Prskavec starší asistentem.

SP vodních slalomářů

Kde: umělá vodní dráha v Praze-Troji
Kdy: 20. 6.-22. 6.
Startující: 280 závodníků z 38 zemí.
Rozpočet: 4 miliony Kč

Program:
Pátek:
9.00 - 14.40
kvalifikace C1 muži, K1 muži, C1 ženy
16.00 - 19.05 kvalifikace K1 ženy, C2 muži
Sobota:
9.00 - 13.57
semifinále a finále C1 ženy, C1 muži, K1 muži
15.30 - 16.30 hlídky C1 ženy, C1 muži, K1 muži
Neděle:
9.30 - 12.57
semifinále a finále K1 ženy, C2 muži
14.15 - 14.50 hlídky K1 ženy, C2 muži

Nejen na jeho syna nyní doléhá únava z dlouhé závodní šňůry. „Série mistrovství Evropy a tří svěťáků je náročná, trošku už to na sobě cítím,“ říká 46letá Štěpánka Hilgertová. „Takže jsem strašně ráda, že poslední závod téhle série se koná u nás doma. Znalost kanálu je výhoda. I když tady zase chce člověk uspět víc než kdekoliv jinde.“

Jak Hilgertová, tak Prskavec se proto shodují: úspěchem bude postup do finále, tedy mezi 10 nejlepších. „Tam se pak může stát cokoliv,“ tvrdí Prskavec, známý svým stylem vabank. Kolega z týmu kajakářů, stříbrný Evropan Vít Přindiš, musí absolvovat dokonce náročný dvojboj Světový pohár - státnice. „Start v Praze však beru jako satisfakci za loňský rok, kdy jsem tu na mistrovství světa závodit nemohl.“

Ve všech kategoriích má Česko medailové ambice. Dnes začnou kvalifikace, o víkendu jsou na programu semifinále a finále.

Kanoista Stanislav Ježek to vše bude řídit od stolu i z terénu. Ještě při loňském šampionátu startoval, letos se do týmu nevešel. „Je to uvolňující pocit, nikdo mě při svěťáku nepopohání, že mám jít trénovat a závodit,“ směje se muž, který vždy odvede obrovský kus práce v organizačním výboru. „Ale na druhou stranu, Troja je kanál, kde jsem vyrůstal. Tak tu po 18 letech pojedu aspoň jako předjezdec.“

Ani pro něj ještě není cesta na zářijové mistrovství světa v USA uzavřena. Pokud všichni tři současní reprezentanti v kategorii C1 nenaplní v probíhající závodní sérii nominační kritéria (což se zatím nestalo), dojde na dodatečnou českou kvalifikaci. A Ježek se ocitne zpátky ve hře.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž