Polárník může v Pardubicích zazářit

Radslavice - Lyžaři z letošní zimy nadšení zrovna být nemohli, ale Pavlu Složilovi vyhovovala. Jako dostihový trenér se mohl plně věnovat přípravě koní na novou sezonu. "Věnovali jsme se hlavně objemové přípravě," řekl sedmatřicetiletý Pavel Složil, který je u koní odmalička.

"Vyrostl jsem v hospodářství a hned po škole jsem nastoupil v dostihové stáji," líčil muž, který nyní vede svou vlastní stáj v Radslavicích nedaleko Přerova.

Takže se zimou jste spokojený? Počasí vám vyhovovalo?
Na to, že byla zima natolik příznivá pro trénink, vlastně až moc, tak nakonec byla smutná. A to kvůli tomu, že se v Česku přes zimu nekonají žádné dostihy. Jak jsem říkal, věnovali jsme se objemové přípravě a doléčovali šrámy z minulé sezony. Koně si stejně jako ostatní sportovci musí odpočinout a taky se dát do pořádku. Teď už jsou veškeré namoženiny po minulé sezoně naprosto v pořádku.

Kolik máte nyní v Radslavicích koní v tréninku?
Teď jich tu mám třináct nastálo plus pět dalších, co přijíždějí za tréninkem pod mým vedením.

Připomeňte před novou sezonou ty nejznámější z nich. Co od nich očekáváte?
Pozornost zaměřuju hlavně na Polárníka. Toho směřuju na Velkou pardubickou. Přes zimu se srovnal, protože minulou sezonu končil zmožený. Pak je tu velmi zkušený Behistom, se kterým se také asi budeme pokoušet o kvalifikaci do Velké pardubické. Zapomenout nemůžu ani na Nisuna. No a pak je tu velmi početné pole mladších koní, mezi nimi i první tříletí koně po našem hřebci Marketplace.

Ten patřil v minulosti ke špičkovým koním.  Dokážete odhadnout, jací budou na dráze jeho potomci?
Jsem sám hodně zvědavý. Máme tu totiž takový mix. Mám tu tři potomky, z nichž jeden, z polské matky, jeden z irské a jeden z francouzské. Moc by mě zajímalo, jak bude fungovat takový mix evropských genů s krví Marketplace.

Kdy letos postavíte své koně poprvé k dostihu?
První dostihy pojedeme 28. dubna a budou to dostihy u nás v Radslavicích. Pak už se sezona normálně rozjede. Pojedeme do Pardubic, Bratislavy, Mostu.

Na co všechno se mohou těšit diváci, kteří se rozhodnou vydat na dostihy do Radslavic?
Pojede se tu steeplechase města Přerova. Budou to vlastně vůbec první překážkové dostihy sezony v Česku. Součástí dostihového dne budou také dva rovinové dostihy, jeden přes proutěné překážky, další klasické steeplechase a ještě tři crosscountry. Jejich součástí bude už tradiční a pro diváky velmi atraktivní radslavický brod. Je to vlastně taková malá irská lavice. Koně proběhnou vodou a pak se musí dostat na menší hliněný val.

Vrcholem sezony pro vás zůstává Velká parubická?
Je to tak.

A s jakým výsledkem budete spokojený?
Pokud bude Polárník zdravý jako teď, tak budeme mířit hodně vysoko.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž