Počasí nepustilo horolezce na K2

Praha - Josef Rakoncaj zůstává jediným českým horlozecem, který stanul na druhém nejvyšším vrcholu světa - himálajské hoře K2, která ční do výšky 8611 metrů nad mořem. Nepříznivé počasí totiž donutilo čelny horolezecké expedice vzdát pokus o výstup. Čtveřice Zdeněk Hrubý, Radek Jaroš, Petr Mašek a Miroslav Caban se původně chystala zaútočit v sobotu, ale kvůli mlze musela své rozhodnutí odložit. Když se podmínky nezlepšily, zahájili horolezci z výšky zhruba 7900 metrů sestup. Podle posledních zpráv dorazila celá čtveřice do základního tábora, ve stěně už zůstali pouze Soňa Vomáčková a Josef Šimůnek, kteří zahájili sestup o den později.

"Sestupovat jsme začali asi v deset hodin za pořádné vichřice," sdělil prostřednictvím elektronické pošty vedoucí expedice Hrubý. Uvedl, že sestup bylo to nejnebezpečnější, co výpravu v Himálaji potkalo. "Čerstvý sníh, mlha, spousta větrem umlácenýho sněhu na kamenech, o kterých nikdo nevěděl, co udělají, když se na ně postavíme," vylíčil podmínky sestupu. "Spoustu fixovacích bodů jsme v mlze nebo v ledu prostě nenašli. Hodně nám mrzly ruce, protože jsme dost manipulovali s materiálem, a to v palčákách nejde," dodal Hrubý.

Ze čtvrtého do třetího výškového tábora sestupovali horolezci pět a půl hodiny. Vomáčková a Šimůnek v třetím kempu zůstali s nadějí, že se na vrchol dostanou o den později, ale i jim počasí v neděli ráno výstup znemožnilo.

Sedm českých horolezců se do Asie vydalo v polovině června. Bez použití lahví s kyslíkem se pokoušeli zdolat horu z pákistánské strany, takzvanou Česenovou cestou. Hrubý litoval, že útok na vrchol K2 nevyšel, ale postup Česenovou cestou ocenil. "Měli jsme jenom jediný pokus a naprosto fatální chyba v předpovědi počasí nás nakonec definitivně sundala, ale pravdou zůstává, že toho Česena jsme vylezli. Má to bezesporu ohromnou sportovní hodnotu, i když vrchol je vrchol," řekl.

Češi nemohli se sestupem déle otálet, neboť nejpozději ve čtvrtek 9. srpna musejí opustit základní tábor, aby stihli plánovaný odlet z Pákistánu.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž