Po medailích čeká kajakářky maturita

Pardubice - Při mistrovství republiky na pětikilometrové trati v Praze vybojovaly pro pardubickou kanoistiku jediné dvě medaile v kategoriích dospělých, nepočítáme-li veteránský titul Zikmunda Bally. Jeho dcera Klára Ballová si přivezla bronz ze závodu kajakářek, Hana Švarcová se podílela dokonce na deblkajakářském zlatu, které získala společně s Lindou Bartošovou z Ostrožské Nové Vsi.

„S třetím místem jsem vcelku spokojená, před závodem jsem si říkala, že by jakákoliv medaile byla dobrá,“ přiznala Ballová, loňská juniorka, která si tak úspěšně odbyla premiéru mezi ženami. „Jelo se docela ostře, hlavně na obrátce se tvrdě bojovalo o co nejlepší pozici. Tu získaly Pergnerová s Bartošovou, které mi poodjely. Proto jsem se v dalším průběhu zaměřila na kontrolu třetí pozice,“ popisuje Ballová, která dojela do cíle osamocena dvaadvacet sekund za druhou Bartošovou a dvanáct vteřin před čtvrtou Hrochovou.

O tři příčky hůře skončila její kolegyně z oddílu rychlostní kanoistiky Dynamo Švarcová.

„Na první rovince jsme s Klárou spolupracovaly, ale na obrátce jsem měla kolizi a nechala se soupeřkami zavřít. Možná jsem měla na víc, ale závod jsem nezvládla takticky,“ nešetří sebekritikou.

Vše si vynahradila v závodě deblkajaků, kde si pardubické kajakářky role vyměnily. Zatímco Švarcová se v cíli radovala ze zlata, na Ballovou zbyla nepopulární „bramborová“ medaile.

„S vítězstvím jsem vůbec nepočítala, o to příjemnější to pro mě bylo překvapení,“ radovala se Švarcová, která si tak spravila chuť z nevydařeného závodu singlů. „Po obrátce jsme bojovaly o vedení se Šebestovou a Štorovou, kterým jsme se však dokázaly vzdálit,“ vrací se k triumfu Švarcová. Ballová s náhradní partnerkou Monikou Barabášovou z Týna nad Vltavou skončily čtvrté.

Pardubická závodnice měla původně startovat s Ditou Stachovskou, kterou však vyřadila nemoc. „S Ditou bychom určitě měly na medaili,“ upozorňuje Ballová, jež chce se závodnicí pražského USK spojit další průběh sezony.

„Měla by doplnit naši bronzovou posádku čtyřkajaku z loňského juniorského mistrovství světa,“ prozrazuje pardubická kajakářka. Příští víkend čekají Ballovou i Švarcovou kontrolní závody na klasických tratích v Račicích. „Ještě přesně nevím, co pojedu, ale určitě právě na čtyřce,“ říká Ballová.

„Po kvalifikaci se rozhodnu, co v sezoně dál,“ přidává Švarcová, loňská mistryně republiky ve vodáckém maratonu. A právě mistrovství světa v této disciplíně bude v srpnu hostit Týn nad Vltavou. „Je to určitě lákavá výzva,“ přitakala Švarcová. Zato Ballová o maratonském startu neuvažuje.

„Zaměřuji se na pět set metrů a kilometr. Šampionát v Týně, který se koná v hlavní sezoně, by znamenal její narušení,“ vysvětluje. Obě mladé závodnice však v nejbližší době čeká další důležitý prubířský kámen - maturita na pardubickém sportovním gymnáziu.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž