Plavec Svoboda: Cítím se čím dál líp

Znojmo - Co si vybavíte pod pojmem odpočinek? Třeba takový Květoslav Svoboda, nejlepší český plavec, za něj považuje období, kdy odplave "jen" přes sedm kilometrů denně. Takže teď vlastně znojemský závodník odpočívá. Ale ne nadlouho, už o víkendu jej čeká mistrovství republiky v Praze, pro nějž ohlásil útok na šest medailí.

A hned na začátku srpna následuje vrchol roku, evropský šampionát v Budapešti. "Cítím, že bych po letech znovu mohl zlepšit své osobní rekordy," hlásí třiadvacetiletý "Květák."

Svrbí vás už před mistrovstvím republiky ruce a nohy?
Určitě, těším se. Po dlouhé době, vlastně po čtyřech týdnech, budu zase závodit. Naposledy jsem závodil na mítinku Mare Nostrum v Barceloně. Pak jsme tam ještě čtrnáct dní zůstali na soustředění a teď dalších čtrnáct dní trénujeme doma, takže už jsem natěšený na závody.

Jak moc takovému závodnímu plavci chybí závodění?
V poslední době je hodně důležité se setkávat se špičkou, protože plavání šlo hrozně moc nahoru. Hlavně ty moje tratě 200 a 400 metrů volný způsob. Letos tak bude hodně těžké se prosadit, budu se muset dostat přes své osobáky, abych mohl pomýšlet na nějaký úspěch.

Nacházíte se ve stádiu tréninku, které při současných vedrech bývá pro většinu sportovců utrpením. Platí to i pro plavce?
Já trénuji ráno na plovárně na Louckém klášteře. Většinou pěkně na chvilku od sedmi, osmi hodin do desíti. To ještě není takové vedro, takže je to příjemné. Trošku máme problém jen v tom, že nám tam městská rada nedovolila plavat i odpoledne, takže to musíme do kryté pětadvacítky.

Tréninky máte rozhozené na ráno a na večer, co děláte mezi nimi?
Je tam dlouhý odpočinek, což je teď před závody důležité. Je to příjemný režim. Spánek, podívat se na nějaký film, projít se. Je to hlavně odpočinek, teď už se toho moc nedělá.

Říkáte odpočinek, ale váš trenér Kyněra tvrdí, že denně naplavete kolem desíti kilometrů...
To jen v hlavní přípravě. Teď před závody už je to tak sedm až deset.

Sledoval jste také mistrovství světa ve fotbale? Měl jste na něm nějakého favorita, kromě Čechů?
Já jsem měl favorita Brazílii, ale její hra mě nijak nenadchla. Myslím, že se svými hráči měla na víc, než předváděla. A z té poslední čtverky jsem jednoznačně fandil Francii. Zato Italy jsem vůbec nemusel.

Jaký je vlastně váš cíl pro mistrovství republiky? Poplavete šest disciplín, bude to znamenat šest medailí?
Pro mě bude hlavní zaplavat dobré časy a cítit se v pohodě, protože už za dvacet dní mě čeká mistrovství Evropy, ke kterému směřuje má příprava. Až tam to bude důležité.

Jak se nyní celkově cítíte? Je už zpět ten starý Svoboda, který před osudovým zhroucením v prosinci 2004 proháněl i největší světová esa?
Je to lepší a lepší, každým závodem se cítím líp. Takže teď budu čekat nejlepší časy na Evropě. Myslím, že je to na dobré cestě.

Říkáte, že k úspěchu budou třeba nové osobní rekordy. Cítíte v sobě, že máte na to je po třech letech znovu překonat?
Cítím. Já si myslím, že před těmi třemi roky jsem svou kariéru neuzavřel, ani nezastavil. Myslím, že osobáky se dají posunout, cítím to v sobě. Uvidíme, co bude dál. Ale i kdyby se mi teď ta Evropa nepovedla, nebudu z toho dělat nějaké závěry. Od ledna 2005 trénuji opět naplno, cítím se líp a líp. S trenérem jsme na dobré cestě.

Na co se od vás fanoušci mohou na šampionátu v Budapešti těšit? Nebo co si vy představujete?
Hlavně ten osobák. Když bude finále s osobákem, tak budu spokojený. Pokud to bude osobní rekord a nebude tam finále, tak aspoň budu vědět, že jsme se posunuli. A to je v této fázi, kdy se mám vrátit zpět na vrchol, nebo kdy to ode mě každý očekává, hrozně důležité.

Směřujete své úsilí k příští olympiádě v Pekingu?
Určitě, stoprocentně. Vše směřujeme k roku 2008, od toho se všechno odvíjí.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž