Tomáše Fučíka čeká příští rok kromě MS další výzva v podobě univerziády.

Tomáše Fučíka čeká příští rok kromě MS další výzva v podobě univerziády. | foto: MF DNES

Plavci doufají v lepší budoucnost, na MS v Římě chtějí finále

Snad se českému plavání zase blýská na lepší časy. Tak alespoň smýšlí reprezentační kouč Jiří Kyněra, který pozitivně zhodnotil vystoupení svých svěřenců na nedávném evropském šampionátu v krátkém bazénu v Rijece.

V Chorvatsku sice medaile necinkla, ale trenéra naladilo na optimistickou strunku hned 16 českých rekordů a Petra Chocová s Květoslavem Svobodou, kteří se probili do finále.

"Pozitivní je i skutečnost, že z celkového počtu 49 startů zaplavali čeští plavci 36 osobních maxim. Což je základem pro dobrý start do příští sezony. Mým tajným cílem je start jednoho českého plavce ve finále v Římě," poznamenal na tiskové konferenci v Brně Kyněra.

Jeho myšlenky se už v tu chvíli stočily k vrcholu sezony, kterým bude na přelomu července a srpna v italské metropoli mistrovství světa. 

Kyněra si pochvaloval zejména pospolitost nově se tvořícího družstva. "Jsme jednolitým týmem, na evropském šampionátu si navzájem všichni fandili. V tom vidím velký posun oproti minulosti," podotkl.

Střádá už také plány na novou sezonu. Tu zahájí vybraná pětice Simona Baumrtová, Tomáš Fučík, Michal Rubáček, Svoboda a Jan Šefl 18. ledna třítýdenním tréninkovým pobytem v Jihoafrické republice.

O to mu jde, Kyněra touží po častějších zahraničních soustředěních. "V tomto směru je ale otázka, co nám při současné ekonomické krizi plavecká pokladna dovolí. Dlouhá příprava v domácích podmínkách je ubíjející," připomíná.

V příštím roce bude vedle světového šampionátu v Římě dalším vrcholem univerziáda, na níž mohou startovat vysokoškoláci Fučík, Jedlička a Rubáček. Příslib českého plavání do budoucnosti by pak mohly naznačit výsledky červencového mistrovství Evropy juniorů v Praze.

Posledního medailového úspěchu na mistrovství světa v padesátimetrovém bazénu dosáhli čeští plavci před pěti lety v Barceloně. Tam skončila Ilona Hlaváčková druhá v závodě na 50 m znak a Svoboda doplaval na kraulové dvoustovce čtvrtý.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž