Katie Ledecká | foto: AP

Katie Ledecká: zlatá dívka s českými předky vládne vodě

  • 27
Když se teenagerky ptali na nejoblíbenější televizní pořad, řekla: „Na televizi se nedívám, nemám na to čas.“ Někdy si nařídí budík na 3.55 a do hodiny už trénuje. „Mám ráda pocit, že jsem vzhůru dřív než zbytek světa,“ říká. A taky je Katie Ledecká dál než zbytek světa, aspoň v plavání. Teprve 17letá Američanka s českými předky zastínila na panpacifickém šampionátu i Michaela Phelpse.

Její bilance: pět zlatých a světové rekordy navrch, ten poslední vylepšila na trati 1 500 metrů rovnou o šest sekund! „To mě trochu překvapilo,“ uvedla. „Byl to jeden z nejbolestivějších závodů mého života. Ale ta bolest se vyplatila.“

Dědeček Ledecké opustil Československo v roce 1947 a pohled na další rodinné osudy ukazuje, jak dobrou volbu učinil. Otec plavkyně David je špičkový právník, matka Mary Gen pracuje ve zdravotnictví, strýc Jon spoluvlastnil s Tedem Leonsisem v NHL Washington Capitals a nedávno ohlásil nákup hokejových New York Islanders.

Katie Ledecká
Katie Ledecká

„Jejich rodina je plná významných úspěchů. Jsou všichni enormně chytří a hypersoutěživí,“ popsal Leonsis své známé. Katie je příkladem toho, že se rodinná sláva bude rozrůstat. Když jí bylo 6 let, došla si pro autogram tehdy ještě ne světově proslulého Michaela Phelpse a začala s plaváním. „Když mi bylo 9 nebo 10, zjistila jsem, že jsem v bazénu opravdu dobrá. A začala jsem omezovat ostatní sporty,“ vzpomíná.

Na olympiádě v Londýně byla jako 15letá benjamínkem americké výpravy – a vyhrála zlato! „To je surreálné,“ povídala, zatímco jí spolužáci na dálku fandili. Proto měla jiné plány než obvyklí olympijští šampioni: „Už se těším zpátky do školy, až je všechny uvidím.“

Jak to dělá? Proč je tak dobrá? Není snad...? Nevyřčené věty o dopingu, tradiční šmouze třeba nad úspěchy čínských teenagerů v bazénu, rázně odmítli rodiče. „Jediné, na co bude mít pozitivní test, je tvrdá práce,“ řekl její otec Dave.

Ledecká by nebyla první ani poslední sportovní hvězdou, jež by pohasla po jednom velkém zlatém večírku. Jenže tohle není její styl. Pokračující dřina z ní dělá znovu a znovu světovou rekordmanku.

Na příštích hrách v Riu může být jednou z nejsledovanějších postav olympiády. „Mám určité dlouhodobé cíle. Ještě u nich nejsem, ale budu,“ říká. „A navíc: lámat rekordy se nikdy neomrzí.“

Na panpacifickém šampionátu ji sledoval i plavec, k němuž si kdysi šestiletá holčička z Bethesdy došla pro podpis. „Je velmi talentovaná, tvrdě pracuje a je to vidět,“ uznale řekl Michael Phelps, nejúspěšnější olympionik všech dob.
Na jeho 18 triumfů nejspíš nedosáhne ani zlaté děvče Katie.

I když – kdo vlastně ví, zda právě tohle není její dlouhodobý cíl?


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž