Katie Ledecká po triumfu v závodě na 800 metrů volným způsobem na MS ve Fukuoce.

Katie Ledecká po triumfu v závodě na 800 metrů volným způsobem na MS ve Fukuoce. | foto: AP

Královna bazénů. Proč Ledecká dál vládne na kraulařských tratích

  • 12
Na uplynulém plaveckém mistrovství světa ve Fukuoce byla zase v centru pozornosti. Američanka Katie Ledecká získala stříbro a dvě zlata. A obzvlášť triumf ze závodu na 800 metrů volným způsobem byl výjimečný.

Stála na pódiu, ruku na hrudi, poslouchala hymnu a na krku se jí houpala zlatá medaile.

Celkem rutina, že? Dalo by se říci. Vždyť na kraulařské osmistovce se Ledecká stala světovou šampionkou už pošesté v řadě.

Přesto byl tento úspěch v mnohém speciální. Když k němu totiž přičte i tituly z dalších tratí, bylo to už její šestnácté individuální světové zlato. Nikdo nemá víc. Dokonce ani šampion šampionů Michael Phelps. Právě jeho rekord v sobotu ve Fukuoce překonala.

„Vím, co všechno Michael dokázal,“ líčila šestadvacetiletá Američanka, která má po dědečkovi Jaromírovi i vazbu na Česko. „Je pro mě čest, když zmiňujete moje jméno s jeho.“

Ne, žádná pompézní prohlášení od ní nečekejte. Je skromná, po každém závodě blahopřeje soupeřkám a vykládá, že ji zase pěkně prohnaly. I když opak je často pravdou.

V mnoha závodech je Ledecká tak dominantní, že když míří do cíle, zdá se, že v bazénu plave sama. Třeba zmíněnou osmistovku vyhrála o více než čtyři sekundy.

Katie Ledecká v závodě na 800 metrů volným způsobem na MS ve Fukuoce.

Drží světové rekordy na tratích 800 a 1500 metrů a donedávna měla také nejlepší čas na volné čtyřstovce. K tomu získala sedm zlatých medailí z olympijských her, v součtu individuálních i týmových závodů jedenadvacet prvenství z mistrovství světa.

„Je prostě nejlepší plavkyní naší doby,“ má jasno i Phelps, držitel třiadvaceti olympijských zlat.

Asi se není čemu divit, proč je tak úspěšná.

Je vyhlášená tréninkovou pílí. Samozřejmě má také vítěznou mentalitu, nechybí jí obrovský talent. Během přípravy stráví v bazénu klidně šest hodin denně a naplave třeba deset kilometrů. „Každý den se snažím vymýšlet nové způsoby, jak se zlepšit. Jsem na sebe dost přísná,“ říká.

Na cvičišti jde kolikrát do maxima. „Jsou dny, kdy v tréninku fakt selže. Úplně odpadne, protože si toho naloží zkrátka moc,“ říkal její někdejší trenér Bruce Gemmell. „Jenže další den se pokouší o to samé. A ten další trénink už zvládne.“

Takhle cílevědomá byla Američanka odmala. Nad postelí jí viselo motto: „Jíst. Spát. Plavat.“

Katie Ledecká se zlatou medailí ze závodu na 800 metrů volným způsobem na MS ve Fukuoce.

„Jednoduché, ale účinné,“ říká Ledecká. „Už jako dítě jsem si zapisovala, jak trénuju a co musím zlepšit. Šla jsem postupnými krůčky dopředu. Což je vlastně pořád můj cíl.“

I díky tomu techniku vyladila snad k dokonalosti. Na internetu koluje video, jak si v bazénu položí na hlavu sklenici s čokoládovým mlékem, kraulem přeplave dráhu a pak se z plné nádoby napije. Ani mililitr nevyšplíchla!

Něco podobného – byť v „lehce“ zjednodušené podobě – si nyní zkusila i jmenovkyně Ester Ledecká a video z pokusu sdílela na Instagramu.

„Čau, ségro, slyšela jsem, že zase válíš,“ napsala pod něj česká lyžařka a snowboardistka a připojila se k záplavě gratulantů po překonání Phelpsova milníku a přála štěstí do dalších klání.

Těch Američanku čeká ještě mnoho. Ne, rozhodně nekončí. Je jí stále jen šestadvacet let, pořád toho má spoustu před sebou. „Snad mi to takhle vydrží a vybojuju další a další medaile,“ věří.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž