Ruská plavkyně Julija Jefimovová po druhém místě na prsařské dvoustovce.

Ruská plavkyně Julija Jefimovová po druhém místě na prsařské dvoustovce. | foto: Reuters

Plavecká federace podporuje návrat Rusů do soutěží, začíná jednání

  • 2
Mezinárodní plavecká federace je nakloněná návratu ruských a běloruských reprezentantů do soutěží a podporuje březnové doporučení Mezinárodního olympijského výboru přijmout jednotlivce jako neutrální sportovce.

Ačkoliv pro Rusy a Bělorusy stále platí zákaz startů, zvláštní pracovní skupina začne hledat způsob, jak je do plaveckých sportů opět zapojit. Oznámilo to dnes vedení World Aquatics s tím, že se otázkou bude zabývat na zasedání v červenci.

MOV ve svém doporučení stanovil řadu kritérii, která by měla zajistit neutralitu sportovců z obou zemí. Jak budou tyto podmínky převedeny do praxe a zda budou zástupci Ruska a Běloruska připuštěni do soutěží, záleží na rozhodnutí jednotlivých federací.

Mezi požadavky mimo jiné patří, aby sportovci aktivně nepodporovali ruskou útočnou válku na Ukrajině, nebyli spojeni s armádou či bezpečnostními složkami a nebyli financováni ze státních zdrojů.

Některé sporty už na základě doporučení oznámily, že umožní ruským a běloruským reprezentantům závodit. Svolení dali například zástupci zápasu, stolního tenisu či taekwonda, už dříve o jejich přijetí rozhodl šerm nebo judo.

Boxerská IBA vedená Rusem Umarem Kremljovem udělala tento krok už loni v říjnu, navíc nevyžaduje podmínku neutrality. Tenis a cyklistika umožňuje start Rusů a Bělorusů jako neutrálních sportovců v individuálních soutěžích od počátku invaze na Ukrajinu.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž