Plavala a přitom si broukala hity od U2

  • 1
Krnov - Sem tam. Sem tam. Plavat pět kilometrů v pětadvacetimetrovém bazénu, to je pořádná dřina. Závod, kterým vyvrcholil letošní Pohár ČSOB pojišťovny dálkových plavců, vyhrála v sobotu v ženské kategorii Jana Pechanová ze Staré Huti u Dobříše. "Poprvé jsem pět kilometrů plavala tady v Krnově už loni, takže jsem věděla, do čeho jdu," usmála se nejlepší česká dálková plavkyně.

Říká, že plavat tak dlouhou trať v krátkém bazénu je náročné na nohy, především na třísla."Plavalo se mi ale dobře, vždyť jsem si vylepšila osobák o dvacet vteřin. Necítím se vůbec unavená."

Pechanová zaplavala 5 kilometrů za 57:02 minuty. Mužský lídr Jakub Fichtl stejnou trať zvládl za 54:47,1. Oba výkony jsou novými českými rekordy."Ale jen neoficiálními, protože plavali v pětadvacetimetrovém bazénu," podotkl Ivo Smolka z pořádajícího plaveckého oddílu TJ Krnov.

Delší tratě se plavou převážně na otevřené vodě. Jaké to vůbec je, plavat dlouhých pět kilometrů v krátkém bazénu?

"S trenérem jsem byla domluvená, že mi ukáže, až budu mít zhruba tři kilometry, jenže brzy jsem už přesně nevěděla, kolik jsem toho uplavala," popisovala sobotní závod Jana Pechanová."Nějak jsme zapomněla délky počítat."

S přibývajícími desítkami metrů se modlila, aby jí už trenér ukázal tři kilometry."Trvalo to ale poměrně dlouho."

Na co při tak dlouhém závodě myslela? "Zpívala jsem si, broukala," usmála se."Před závodem pořadatelé pouštěli U2, tak ty. Často si broukám to, co slyším těsně před startem."

Mezi její oblíbence ale patří úvalská skupina Divokej Bill."Jejich hudba je živá, vyhecuje mě, dostanu se do tempa."

Podle Pechanové se v pětadvacetimetrovém bazénu pět kilometrů zaplavat ještě dá."Desítku bych tam už ale nešla. Tu zvládám maximálně na tréninku, jenže s přestávkami."

Deset kilometrů je těžších hlavně na psychiku."Při desítce nebo i při patnáctce se vám hlavou mohou honit úplné kraviny," upozornila Pechanová.

"Člověk třeba zapomene plavat rychle, soustředit se na samotné plavání, aspoň si to myslím. Nikdy jsem patnáct kilometrů neplavala, tři hodiny ve vodě je pro mě hrozně moc."

Čeští dálkoví plavci mají novou motivaci - před týdnem se dálkové plavání, deset kilometrů, dostalo do programu olympijských her 2008 v Pekingu."To je báječné," rozplývala se Jana Pechanová."To, co jsme si už dlouho přáli, se nám konečně splnilo."


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž