Letectví - ilustrační foto

Letectví - ilustrační foto | foto: www.aecr.cz

Pilot Hájek krotí nejen velká dopravní letadla. Vždyť je mistrem světa

  • 0
Deset let odlétal na Boeingu a nyní se chystá létat s Airbusem. Jako člen Aeroklubu Strakonice a specialista na malá sportovní letadla je ale šestatřicetiletý pilot Luboš Hájek nejspíš známější. V roce 2002 se v Chorvatsku stal mistrem světa v přesném létání.

Šampionát se konal každé dva roky. "Pokaždé jsme čekali potomka, takže jsem dvakrát nestartoval," vysvětlil. Loni se po šesti letech znovu vydal namistrovství světa. A v rakouském Riedu opět zvítězil.

Disciplíny? Jednou je přesné letění po trati v přesně daném čase v toleranci plus minus dvě vteřiny s vyhledáváním objektů na fotografiích. Za každou sebemenší chybu je příděl trestných bodů a nekompromisní cesta pořadím dolů.

Druhou částí soutěže je simulování přistání na letadlovou loď do pásu jen 72metrů dlouhého a 12metrů širokého. S možností i bez možnosti použít tah motoru.

Zatímco do první části se nejčastěji počítají výsledky dvou letů, na pomyslnou letadlovou loď se přistává čtyřikrát. Pokaždé jinak.

Letecká sportovní navigace je hodně zakořeněnou disciplínou. "Dělá ji celý svět," říká pilot, který je doma ve Velkých Přílepech.

Do jižních Čech jezdí i k rodičům do Blatné. Ale nechtějte po pilotu letadla, aby byl moc doma. Létá po světě. Jen v Boeningu 737 různých variant odlétal kolem 6 000 hodin a celkem jich má 8 700.

Po reorganizaci bude mistrovství světa už letos, ne za dva roky. Navíc se uskuteční v polské Toruni. "Ani nevím, jestli se tam dostanu," přemítal Luboš Hájek.

Změnil zaměstnavatele, přeškolil se na Airbus. Jeho nová společnost nebude mít zřejmě možnost pustit hned dva piloty. I jeden polský reprezentant pro ni létá. Je to Hájkův kolega a ve sportovní Cesně jako zatím nejvhodnějším letadle pro tuto disciplínu i soupeř.

"Poláci byli v navigačním létání dlouho nejlepší," připomněl. Nadvláda Polska byla obrovská. Řadu let získávalo tituly.

V roce 2000 vyhrál český pilot Jiří Jakeš a po něm dokázal s přestávkami dvakrát zvítězit Luboš Hájek.

Navrch loni byli Češi mistry světa i soutěži družstev. Před Polskem... V konkurenci šesti desítek pilotů z celého světa byli nejlepší.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž