Načasování není náhodné, ohradil se kouč Novák proti vznesenému obvinění

  18:48
Petr Novák, trenér Martiny Sáblíkové, vydal po návratu ze Světového poháru v Calgary prohlášení, v němž reagoval na obvinění, které se objevila na jeho adresu ze strany některých funkcionářů svazu na serveru Seznam Zprávy. Podle nich měl v letech 2019 a 2020 nadsazeně fakturovat ubytování při soustředění mladých závodníků v Itálii.

Petr Novák v roli reprezentačního kouče | foto: SportInvest

„Co se týče věcného obsahu současného příběhu, jedinou výtku (ze strany Českého svazu rychlobruslení) jsem zaznamenal v záležitosti vyúčtování nákladů na soustředění v italském Collalbu před dvěma lety,“ píše Petr Novák. „Náklady na tuto akci dosahovaly zlomek z médii uváděné částky (podle Seznamu se jednalo o 1,8 milionu korun), jejich přefakturaci svaz odsouhlasil, následně je však neuhradil kvůli nedostatku peněz na své straně.“ 

Kontrolní komise svazu následně zahájila kontrolu těchto nákladů. „To je plně v její působnosti,“ připouští Novák. „Nicméně bych chtěl zdůraznit, že dodatečná kontrola vyúčtování akce probíhá již bezmála rok a půl, všechny požadované podklady jsem představitelům svazu poskytl a opakovaně jsem byl k dispozici pro jakékoliv otázky či doplnění. Veškeré možné nejasnosti se týkají čistě administrativního doložení celé akce.“

Jedním z rodičů byl Novák prostřednictvím serveru Seznam Zprávy obviněn, že na jím doloženém dokladu z hotelu byly uvedeny vyšší částky, než v tu dobu ubytování mělo stát.

„Celý rozpočet akce byl koncipován tak, aby všichni účastníci soustředění měli k dispozici maximální možný servis a péči,“ reaguje kouč. „Jinými slovy jsem zajistil, aby všichni užívali kvalitní ubytování a celodenní stravování bez ohledu na to, zda jsou profesionály s odpovídajícími smlouvami, nebo se jedná o mladé sportovní naděje bez jakýchkoliv smluvních nároků. Mým cílem bylo, aby děti byly stoprocentně obstarány bez toho, že by na soustředění museli jakkoliv doplácet jejich rodiče.“

Rychlobruslařský trenér Petr Novák při olympijském závodě Martiny Sáblíkové na 3000 metrů. (10. února 2018)

Tvrdí, že tuto snahu vyvinul proto, aby zajistil navzdory vysokým nákladům na přípravu kontinuitu rychlobruslení v Česku i po éře Martiny Sáblíkové, i když vzhledem k neexistenci českého oválu musí velká část přípravy probíhat v cizině.

„Pokud by každé zahraniční soustředění znamenalo na straně rodičů ještě nezanedbatelný finanční náklad, jednoduše by zde žádní mládežníci nebyli,“ poukazuje Novák. 

„Nevědomky jsem možná ne vždy postupoval dle všech administrativních manuálů, což jsem v rámci svazu několikrát připustil. Nicméně vždy jsem jednal výlučně ku prospěchu všech závodníků bez ohledu na věk a výkonnost. Vím, že podobným problémům čelí mnoho sportovních odvětví, které se snaží zajistit důstojné podmínky výchovy mládeže, složitě se pohybovat v nastavených mantinelech, improvizovat a získat pro rozvoj sportu maximum. Dělají to s nejlepším svědomím a stejně to mám také já.“

Ve svém prohlášení (které je zatím jeho jedinou dostupnou reakcí na vznesená obvinění) označuje Novák kauzu, která byla proti němu nyní rozpoutána, za účelovou.

„Na konci roku mi končí smlouva a cítím tlaky uvnitř hnutí, aby mi kontrakt prodloužen nebyl. Načasování celé záležitosti tak za mě není náhodné. Osobně budu spokojený, pokud se celé toto téma spravedlivě uzavře a české rychlobruslení se opět bude moct soustředit na potřebný sportovní rozvoj.“

Vyjádření svazu

K případu se posléze vyjádřil na svých webových stránkách také Český svaz rychlobruslení (ČSR). 

„Je skutečností, že někteří členové svazu měli pochyby o výši určitých faktur za soustředění v Italském Collalbu v letech 2019 a 2020, které byly panem Novákem předloženy k vyúčtování a proplacení svazu,“ píše se v dokumentu podepsaném Předsednictvo ČSR.

„Na základě těchto pochybností byla rozhodnutím předsednictva svazu pověřena Kontrolní komise k prošetření těchto vyúčtování, pan Novák byl vyzván k předložení dalších podkladů a k vysvětlení některých nejasností. Vzhledem ke složitosti nebylo šetření v této věci dosud uzavřeno. V případě potřeby budou k dořešení tohoto případu vyzváni externí odborníci.“

Pozadí případu

Kauza začala prosakovat na veřejnost v neděli, kdy Martina Sáblíková nenastoupila k závodu na 1500 metrů při Světovém poháru v Calgary na znamení protestu proti „svazové politice“. 

„Je mi líto, že někteří lidé nerespektují fair play ani týmové hodnoty,“ napsala tehdy na Facebook, konkrétnější však chtěla být až později.

Podle zdrojů iDNES.cz tím dávala najevo své znechucení snahou Českého svazu rychlobruslení neprodloužit Petru Novákovi smlouvu reprezentačního trenéra. 

Den poté zveřejnila redakce Seznam Zprávy informace, které obdržela od nejmenovaného zdroje, podle nichž měl Novák fakturovat svazu za soustředění mladých rychlobruslařů jiné částky, než kolik skutečně stálo.

Na základě jediného u článku zveřejněného dokladu mělo jít o ubytování ve Sporthotelu Spoegler, kde podle Novákem doloženého účtu (s razítkem a podpisem hotelu) stála jedna noc 80 eur, zatímco podle tvrzení některého z rodičů údajně pouze 25 eur. Což měl tento v článku nejmenovaný rodič doložit rovněž print screenem ze serveru Booking.com.

Je otázkou, zda se v tomto případě nejednalo na Bookingu pouze o jakousi akční cenu, neboť ubytování za 25 eur na noc je za normálních okolností v tříhvězdičkovém horském hotelu v Alpách obtížně představitelné. Aktuální ceny zmíněného hotelu, jak je v současnosti uvádí portál Booking.com jsou 96 eur za dvoulůžkový pokoj se snídaní a 53 eur za jednolůžkový pokoj se snídaní. 

Novák na svazu fakturoval hotelový účet, podle nějž sportovci pobírali ve Sporthotelu Spoegler plnou penzi, tedy platili 80 eur za ubytování s plnou penzí. Dokonce o tom dodal i písemné potvrzení od dětí-účastníků.

Trenér Petr Novák při závodě na 5000 m v norském Stavangeru

Někteří z rodičů však podle Seznamu Zprávy namítali, že mladí závodníci si sami dělali snídaně a večeře a že spali na pokojích ve větším počtu, než bylo účtováno.

„Měli jsme vážné pochybnosti, jestli ty částky nejsou nadsazené. A Novák opakovaně odmítl doložit, co přesně během soustředění zaplatil a kolik to doopravdy stálo,“ uvedl k tomu pro Seznam Zprávy bývalý místopředseda svazu Václav Musil.

Když svaz nehodlal faktury zaplatit, Novák prodal pohledávku marketingové společnosti SportInvest, která jeho i Sáblíkovou zastupuje.

Kdo proti komu stojí?

Ve své tréninkové skupině má momentálně dvě suverénně nejúspěšnější české reprezentantky současnosti, Martinu Sáblíkovou a Nikolu Zdráhalovou, a s nimi i Zuzanu Kuršovou, třetí českou závodnici, která si vyjela start ve Světovém poháru.

HVĚZDY NOVÁKOVY SKUPINY. Martina Sáblíková (vlevo) a Nikola Zdráhalová vyjely celkem sedm startů na ZOH v Pekingu.

Proti Novákovi naopak patrně i na svazové úrovni stojí rodiče osmnáctiletého Lukáše Steklého, jenž dříve sice patřil do trenérovy skupiny, ale vzhledem k napjatým vztahům od Nováka odešel, a nyní jej trénuje matka. Ta ho doprovázela i na zámořské závody Světového poháru. Steklý figuruje na 30. místě v pořadí Světového poháru v hromadném závodě a na 68. místě v hodnocení dlouhých tratích. Na olympijské hry se neprobojoval.

Je pravděpodobné, že také tento rozpor byl podhoubím pro současný spor. Na rychlobruslařském svazu se navíc nedávno vyměnilo vedení a v jeho čele stanula Marcela Bradová, představitelka short treku. Ta se prozatím ke kauze nechtěla vyjadřovat, redakce iDNES.cz se jí neúspěšně snažila dovolat.

Že je Novák na svazu v nemilosti by mohly naznačovat i facebookové stránky Českého svazu rychlobruslení, na nichž je poslední zmínka o Martině Sáblíkové z března. Od té doby se stránky věnují pouze shorttrekařům včetně jejich postupující na hry Michaely Hrůzové, zatímco o celkem sedmi vyjetých olympijských startech Sáblíkové a Zdráhalové se zde mlčí.

Sledujeme tudíž nikoliv ojedinělý souboj na ose rodiče - trenér, případně svaz - trenér, v němž z obou stran sporu přicházejí protichůdné argumenty. Za situace, že jde o tvrzení proti tvrzení (i po už půldruhého roku trvajícím vyšetřování), by měl pravdu pomoci odhalit audit.

Novák nyní pobírá coby reprezentační kouč tabulkový plat 50 tisíc korun měsíčně. Jeho odpůrci usilují o to, aby mu byl odebrán a aby od příštího roku za vedení Sáblíkové, Zdráhalové a dalších mladých rychlobruslařů nedostával od svazu nic. Bývalý místopředseda svazu Musil, předseda Slavie Praha, rozeslal ostatním klubům e-mail, v němž požaduje, aby Novákovi placenou trenérskou smlouvu neobnovili. 

V úterním prohlášení svazu se tvrdí, že „mediální načasování této kauzy je nešťastné“ a že se realizační tým do konce sezony měnit nebude. „K dořešení pochybností se předsednictvo vrátí co nejdříve po skončení sezóny, a to svoláním zasedání valné hromady.“

A co bude potom? V další sezoně?

OLYMPIIONIČKY: Martina Sáblíková a Nikola Zdráhalová na říjnové tiskové konferenci.

Je takřka nepředstavitelné, že by se poté Sáblíková (zvažující prodloužení kariéry) nebo Zdráhalová, tedy ve světě dvě nejviditelnější české reprezentantky, připravovaly s někým jiným. Na Novákův trenérský plat by tudíž nejspíš musely přispět středisko ministerstva vnitra, pod které závodnice spadají, případně sponzoři. Pochopitelně pouze v případě, že by se jejich kouči neprokázalo jakékoliv provinění, a on by přesto další smlouvu na svazu nezískal.

„Pořád se s tím peru, před dalším vyjádřením ale chci vydechnout a vše si srovnat v hlavě,“ napsala k vyhrocení situace Sáblíková v neděli.

Právě ona sama v minulosti dle dostupných informací opakovaně přispívala ze svých financí na rychlobruslení také mladým nadějím, aby mohly na zahraničních soustředěních pobývat v důstojných podmínkách s ní. Zároveň na svého kouče nikdy nedala dopustit.

Tím víc je pro ni současná situace - navíc nedlouho před vrcholem olympijského cyklu v Pekingu - po psychické stránce velmi nepříjemná.

Autor:

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

21. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Rallye Šumava ukončila tragická nehoda, zemřela při ní spolujezdkyně

20. dubna 2024  17:16,  aktualizováno  20:59

Tragédie se odehrála při Rallye Šumava. Při sobotní rychlostní zkoušce havarovala nedaleko Strážova...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Třinec - Pardubice 4:1. Oceláři odvrátili konec, finále rozhodne až sedmý zápas

26. dubna 2024  16:30,  aktualizováno  21:40

Drama pokračuje. Hokejová extraliga ani po šesti finálových duelech nezná letošního mistra, neboť...

Třinec - Pardubice 2:6, série je srovnána. Domácí dostali lekce z přesilovek

21. dubna 2024  16:40,  aktualizováno  21:38

Do Pardubic se extraligové finále přesune za vyrovnaného stavu 2:2. Hokejisté Třince ve čtvrtém...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Slavia zakopla, Sparta vyhraje základní část. V elitní skupině bude i Boleslav

20. dubna 2024  14:20,  aktualizováno  21.4 20:05

I když doma dostali tři góly, sparťanští fotbalisté v sobotu odpoledne v divokém utkání s Baníkem...

Stíhá maturitu i Paříž. Menšíkův kouč o cestě na vrchol i datové analýze

27. dubna 2024

Premium Madrid (Od naší zpravodajky) Kdybyste se v čase přenesli o rok zpátky, místo na prestižní turnaj do Madridu, kde mezi sebou...

Basketbalisté Barcelony vyrovnali čtvrtfinálovou sérii s Olympiakosem

26. dubna 2024  23:44

Basketbalisté Barcelony vyrovnali čtvrtfinálovou sérii v play off Evropské ligy s Olympiakosem...

Real Madrid vede po výhře v San Sebastianu španělskou ligu už o 14 bodů

26. dubna 2024  23:19

Fotbalisté Realu Madrid zvítězili 1:0 v San Sebastianu a mají v čele španělské ligy náskok už 14...

Rozhodlo osm minut hrůzy. Hokejoví junioři podlehli na MS Kanadě 0:6

26. dubna 2024  21:19,  aktualizováno  23:08

Čeští hokejisté do 18 let prohráli na mistrovství světa s Kanadou 0:6 a nenavázali na čtvrteční...

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...