Pětibojař Polívka triumfoval ve Světovém poháru

  • 4
Millfield - Moderní pětibojař Ondřej Polívka se postaral o obrovský šok na Světovém poháru v Anglii. Teprve dvacetiletý český reprezentant porazil celou světovou špičku a při své teprve druhé účasti v seriálu dokázal triumfovat. Za českým juniorským mistrem světa skončil Ital Benedetti, bronz bral domácí Weale.

Do Millfieldu měl jet pouze pro další sbírání zkušeností a pokusit se promluvit do nominace o mistrovství Evropy a mistrovství světa. Místo toho šokoval Ondřej Polívka celý svět a svůj teprve druhý závod SP v kariéře dokázal vyhrát.

"Ondra šel fantastický závod," prohlásil v cíli reprezentační kouč Jakub Kučera. "Nikdo nečekal, že by mohl dopadnout až takhle."

Juniorský mistr světa z loňského roku získal 5392 bodů a druhého Itala Benedettiho porazil o osm bodů. Bronz získal domácí Samuel Weale.

Úspěch Čechů podpořil sedmým místem Michal Michalík. Martin Dvořák skončil 26., Davidu Svobodovi nevyšel parkúr a obsadil 34. místo.

Polívka, který před dvěma týdny oslavil dvacáté narozeniny, svůj životní závod mezi dospělými začal famózně. Hned na úvod nastřílel 188 bodů z 200 možných a po první disciplíně se usadil na druhém místě za Bělorusem Meliachem.

Rovněž šerm obrovskému českému talentu vyšel. Mezi 36 finalisty měl skóre 23 vítězství a 12 porážek a po dvou částech závodu se vyšvihl do čela. "Těžil z toho, že ho nikdo vlastně nezná. Vždyť šerm zahájil bilancí 11:0," dodal Kučera.

Polívku z  pozice nejlepšího pětibojaře nesesadili soupeři ani po plavání. Čas 2:07,40 minuty byl sice až 16. nejlepším, ale to českému juniorovi zaručovalo před klíčovou disciplínou - parkúrem luxusní náskok. Navíc v té chvíli byl na třetí pozici David Svoboda.

Karty ale zamíchal ošidný parkúr. V extrémně špatném počasí a silném větru si se svým koněm nerozuměl Svoboda a z medailové pozice se hluboko propadl. Naopak Polívka zajel dobrou jízdu, ale i přesto šel do závěrečného běhu s mankem 19 sekund na vedoucího Meliacha. Na třetí místo se po parkúru vyhoupl Michalík.

"Šli jsme na druhé místo, Bělorusa jsme nechali být a soustředili se na běžce za Ondrou. Na celkové vítězství jsme si dávali tak pět procent," popisoval taktiku před závěrečným během Kučera.

Jenže Meliachovi v polovině tříkilometrové trati došly síly a Polívka se přes něj hravě přehnal. Do cílové rovinky tak český reprezentant vbíhal se šestisekundovým náskokem. A ten už nepustil.

Drama o stříbro pak pro sebe rozhodl Ital Benedetti v těsném závěsu za domácím Wealem. Michalík, který nepatří k nejlepším běžcům, skončil celkově sedmý.

Výsledky - muži:
1. Polívka (ČR) 5392 (střelba 188, šerm 23-12, plavání 2:07,40, parkúr 1032, běh 10:14,29), 2. Benedetti (It.) 5384, 3. Weale (Brit.) 5380, ...7. Michalík 5208, 26. Dvořák 4952, 34. Svoboda (všichni ČR) 4196.

Český reprezentant v moderním pětiboji Ondřej Polívka.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž