Květoslav Svoboda

Květoslav Svoboda | foto: Jiří Seidl, MF DNES

Ostrá příprava na ME začala traumatem, plavec Svoboda zachraňoval

  • 0
Měl to pro něj být závod, na němž se začne naostro připravovat na listopadové mistrovství Evropy v krátkém bazénu konané v Nizozemsku. Namísto toho se pro něj cesta na Velkou cenu Trutnova stala traumatizujícím zážitkem. Český rekordman Květoslav Svoboda totiž krátce před závody pomáhal u autonehody.

"Nikdy bych si nepřál, aby se něco takového stalo mému nejbližšímu okolí," vyprávěl dlouhán závodící za Kometu Brno.

V souboji o prvenství na kraulové stovce těsně podlehl Polákovi Pawlu Wernerovi a o den později bral první místo na oblíbené trati 200 metrů volným způsobem a porážku mu vrátil.

Co se tedy přihodilo těsně před závody v Trutnově?
Jel jsem na závody sám autem. V Trutnově jsem pak vlastně ani nestihl rozplavání. Pomáhal jsem u autonehody mladému klukovi, který zřejmě nezvládl řízení, auto se mu omotalo okolo stromu. Takže jsem se trochu zdržel u toho incidentu a ani potom mi nebylo moc dobře.

Co se vám honilo hlavou?
Bylo to před Hradcem Králové. Lesík a dlouhá rovinka. Nevím, jak moc to bylo vážné, protože jsem poté odjel. Bylo tam i více lidí, ale já byl jeden z prvních na místě. Byl to nepříjemný pocit, když jsem zavřel oči a viděl kluka před sebou.

Zanechal na vás tenhle moment nějaké výraznější stopy?
V sobotu určitě. Sedl jsem do auta a po pěti minutách musel zastavit na benzince. Strávil jsem tu půl hodiny a seděl, prošel se a dal si kafe.

Pak jste šel na závody volným způsobem a uspěl.
Na první závod byl čas 50,92 velice kvalitní. Do Trutnova jsem se těšil, protože jsem tu nebyl osm let.

Neměl jste dobrý start, ale Wernera jste v závěru dojížděl.
Bylo to o setinky. Udělal jsem malou chybu na poslední obrátce, kdy mi ujely ruce, nezkřížil jsem si je a nemohl schovat hlavu. Trápilo mě jen, že jsem nepřekonal vlastní rekord mítinku.

K vítězství vám chyběl kousek.
Osm setin, to znám z vrcholných akcí. Ve finále MS jsem byl devátý, stálo mě to sedm setin, to jsou nějaké dva až centimetry.

Stovku berete jako trénink, že?
Strašně dlouho jsem ji neplaval, takže jsem ani nevěděl, jak ji plavat. Hlavně to byl první start v sezoně, navíc jsem byl ve vodě po třítýdenním volnu. Pět týdnů jsem tvrdě makal a budu ještě pokračovat další tři. Nevěděl jsem co čekat, ale s časem jsem spokojený. Netušil jsem, že bych takhle na úvod mohl kraula plavat okolo padesáti vteřin.

V neděli jste zaplaval osobní třetí nejlepší čas roku 1:50.22.
Byl jsem mile překvapen. Plavalo se mi velice dobře. Trať byla vyrovnaná a mám z toho výborné pocity.

Dvoustovka by měla být i vaší hlavní zbraní pro ME.
Určitě. Sil už v závěru moc nebylo, ale je to dané tím, že tělo je hrozně unavené z tréninku. Za den to totiž vychází, že plavu až 13 km. Mám náročný program a hlavně už se těším na mistrovství Evropy.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž