Triatlet Filip Ospalý

Triatlet Filip Ospalý | foto: Michal Sváček, MAFRA

Řezali mu koleno, přesto Ospalý dál žije pro svůj sen v lávových polích

  • 0
Ubral z intenzit, naopak navýšil objemy a z muže, co dřív bojoval o tituly na olympijských tratích, je dnes triatlet snící o velkém výsledku na ironmanských distancích. Filip Ospalý, mistr Evropy z roku 2001, loni při své premiéře na železném muži na Floridě zajel nejlepší český čas historie a letos se chystá na své další "poprvé" - mistrovství světa v dlouhém triatlonu mezi lávovými poli na Havaji.

Sport, co kombinuje plavání, cyklistiku a běh, dělá od roku 1992, je mu osmatřicet, doma má dvě děti, přesto Ospalý míří pořád vysoko. "Ambice jsou velké, takže snad i nějaký velký výsledek přijde," těšil se multisportovec z Lelekovic.

Optimismus je na místě, vždyť zimní příprava probíhala ideálně. Jenže jen do poloviny dubna! Pak na soustředění ve Španělsku spadl z kola a podobně jako bikerský šampion Jaroslav Kulhavý si poranil koleno. A musel na artroskopickou operaci prasklého levého menisku. "Ale proběhla v pořádku a nic nevidím černě."

Během uzdravování mohl sice trojnásobný olympionik maximálně plavat a najíždět kilometry v sedle kola, ale primář Jiří Váchal z Centra léčby pohybového aparátu, který zákrok prováděl, Ospalého uklidňoval: Do dvou týdnů po operaci budeš běhat.

"A opravdu jsem vyběhl. Takže běžecký trénink postupně nabírá obrátky, na jakých bych v tomto období měl být," oddechl si. "Navíc mé vrcholy přijdou až září a říjnu, proto jsem v klidu a operaci jsem podstoupil teď."

Jedinou nezodpovězenou otázkou tak bude forma v úvodních startech roku - ten první Ospalého (možná) čeká 18. května ve francouzském Aix-en-Provence, další týden by se měl objevit v tradičním závodě v St. Pöltenu, pak má na programu dva závody doma, nejdřív v Pardubicích a následně Otrokovice.

"Ale ten začátek je ještě nejistý, uvidím, co řekne koleno," tvrdil Ospalý. "Když mě zdraví na start nepustí, nic se neděje a pojedu až nějaký další závod."

Snad jedinou jistotou v jeho kalendáři je konec června, kdy se chystá na Ironmana v Rakousku. Ten má totiž být jeho vstupenkou do havajského ráje, v sobotu 11. října přijde jeho velký den. "Po výsledku z Floridy nabrala má účast na mistrovství světa reálnější kontury a dnes už si zařizuju ubytování," přiznal Ospalý.

Na Floridě dojel v listopadu třetí s časem 7:58:44 hodin. "Ale ten tady nebude ani tolik rozhodující, hlavní je umístění," vysvětloval Ospalý. "A důležité bude i počasí - jeden rok zvítězíte za 8:01, rok na to má první čas 8:21. Záleží, jak foukne a kam se vyšplhá rtuť teploměru. Je to mistrovství světa, všichni pojedou nažhavení, natrénovaní na maximum, ale možné je cokoliv."


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž