Ospalý poběží přes pontony

České Budějovice - Na pontonech přes řeku Malši budou přebíhat duatlonisté při sobotním domácím šampionátu. Velký duatlon slaví premiéru v Českých Budějovicích. Noví mistři budou korunováni na náměstí Přemysla Otakara II. pod Černou věží. V sázce jsou také dvě místa na červencovém mistrovství světa v Kanadě.

Pojede se na velmi krátkých tratích 6 km běh - 20 km kolo - 3 km běh v centru města. "Bude to hodně technické, prudké zatáčky, dlažba i úzké cyklistické stezky," varuje Daniel Fekl z Koma racing teamu, český reprezentant, který přivezl duatlon do jihočeské metropole, kde nyní žije.

"Příprava pokračuje stejně, cítím se dobře," říká hlavní favorit a obhájce titulu Filip Ospalý z Ekolu Brno.

Před dvěma týdny vyhrál první závod Českého poháru v Dobřanech, o víkendu běžel v Brně 5 km za 14:36 a pak kvůli defektu nedokončil pondělní cyklistický závod.

Mezi tréninkem řeší poslední stavební úpravy v novém domě a v pátek před startem se rozptýlí návštěvou svatebního veselí triatlonového reprezentanta Martina Krňávka. Ten už se chystá i na otcovské povinnosti.

Jiné starosti má Fekl, což je Ospalého nejvážnější soupeř. "Líp jsem potrénoval, o pořadatelské záležitosti se starají víc kamarádi a parnteři v čele s Romanem Charvátem," říká duatlonový specialista, který organizoval závod v Dobřanech.

Ospalý už předem nominaci na duatlonový svět odmítl, v létě dává přednost olympijskému triatlonu. Fekla by měl prohnat ještě Xterový šampion Jan Kubíček, nastupující Aleš Láník nebo zkušený Petr Minařík.

"Doufám, že se pole rychleji roztrhá," říká Ospalý, který se těší na první návštěvu a prohlídku Českých Budějovic.

Mezi ženami patří k hlavním kandidátkám na zlato bývalá juniorská reprezentantka Vendula Trnková (Sportprestiž Praha), vítězka z Dobřan, a veteránka Šárka Grabmu¨llerová v barvách domácího týmu B+H České Budějovice.

Zatím není jistá účast loňské vítězky Radky Vodičkové, která závodila v Asii. Loňská mistryně Evropy Vendula Frintová bude chybět, protože je na vysokohorské přípravě v pyrenejském Font Romeu.

Bohatý program začne už ve 12 hodin běžeckými závody dětí, vystoupí bike-trialista "Spaceman" Spěšný a večer zahraje Yo-yo band.

Závod je zároveň druhým podnikem Českého poháru, který vyvrcholí v září v Českém Jiřetíně.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž