Ospalý je popáté triatlonistou roku

Praha - Českým triatlonovým králem za uplynulý rok je Filip Ospalý. Jednatřicetiletého reprezentanta vynesl k pátému triumfu ve 14. ročníku ankety především loňský titul mistra Evropy v duatlonu. Obhájce prvenství Petr Vabroušek skončil druhý, mezi ženami vyhrála Vendula Frintová.

Filip Ospalý vyhrál v tradiční anketě už popáté a během několika dnů si tak udělal další radost. Před týdnem totiž v zahajovacím závodě letošního Světového poháru v Lisabonu skončil na druhém místě, čímž ukázal svou připravenost na předolympijskou sezonu.

"Ten úspěch byl cílený. Vždycky mám přes zimu hodně natrénováno, jenže v minulosti začínaly Světové poháry v zahraničí a tam se mi nechtělo. Tentokrát jsem to konečně mohl prodat v Evropě," usmál se závodník brněnského týmu Ekol.

Vítězství v anketě, v níž triumfoval už v letech 2001-2003 a 2005, si nesmírně váží. "O mém triumfu zřejmě rozhodly úspěchy v duatlonu i triatlonu. Petr Vabroušek sice vyhrál Světový pohár, ale mně asi pomohl titul mistra Evropy z duatlonu," zamyslel se.

Ospalý chce letos především uspět na červnovém mistrovství Evropy v Kodani a zářijovém mistrovství světa v Hamburku. 

Netají se vysokými cíly. Na Evropě by chtěl dosáhnout na stupně vítězů, na světovém šampionátu chce zaútočit na první desítku. "V desítce jsem byl pouze v roce 1999. Stále tam však trčí dvě pátá místa Martina Krňávka," dodal. "Oba závody by mi měly vyhovovat. Půjde o rovinaté tratě v chladném podnebí."

Celá sezona pak bude pro Ospalého generálkou na olympijské hry v Pekingu. Po nich ale ještě rozhodně skončit nehodlá. "Je fakt, že v Londýně 2012 mi bude už 36. Tak dlouho ještě nikdo na vrcholové úrovni závodit nedokázal. Proč bych to nemohl být já? Ale ještě uvidíme, nejdůležitější bude zdraví."


Triatlonista roku 2006
 
Hlavní anketa: 1. Ospalý (Ekol Brno) 481 bodů, 2. Vabroušek (Author Titan Zlín) 420, 3.Matula (Enervit team) 397, 4. Krňávek (Ekol Brno) 376, 5. Frintová (Ekol Brno) 311, 6. Kubíček (Koma racing team) 196, 7. Podborský (SČ stavební) 140, 8. Zemanová (Ekol Brno) a Grabmüllerová (B+H ČB) obě 133, 10.Zelenková (TT Centrum Praha) 108.

Vítězové jednotlivých kategorií:

Triatlonista roku: Ospalý - Frintová
Ironman roku: Vabroušek - Zelenková
Duatlonista roku: Ospalý - Frintová
Xterra: Kubíček - Grabmüllerová
Zimní triatlon: Žák (Axiom Orbit) - Grabmüllerová
Kvadriatlon: Podborský - Polívková (Gary Fischer)
Objev roku: Přemysl Švarc (Slavia VŠ Plzeň)
Trenér roku: Jiří Seidl
Akce roku: MČR Xterra Hluboká nad Vltavou

Hlasovalo 36 zástupců klubů, svazových funkcionářů a triatlonových novinářů. Celkem se v anketě objevilo 62 jmen.

Filip Ospalý s trofejí za vítězství v anketě o nejlepšího triatlonistu roku 2006.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž