Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Ospalý a Radová ovládli šampionát

  20:45
Praha - Jako nezdolný triatlonový treminátor musí v Praze připadat soupeřům Filip Ospalý. Pět ročníků nemá jiného vítěze, ani v sobotu při Velké ceně Pražské energetiky na něho v historickém centru hlavního města nikdo neměl. Stal se mistrem republiky a letos ještě neporažen se může závodník brněnského Olympo Teamu chystat na obhajobu titulu mistra Evropy, která ho čeká za tři týdny v Györu. Ženám vládla jeho oddílová kolegyně Lenka Radová, prožívající už druhou skvělou sezonu.

"Zkoušel jsem ujet na kole, ale nakonec se rozhodovalo v běhu, kde jsem nastoupil hned v úvodu a vyšlo to," popisoval pátou vítězství v řadě viditelně neunavený Ospalý.

Radová měla jiný plán: "Chtěla jsem nastoupit v sedmém kole běhu, ale nakonec jsem to udělala dřív."

V Praze neuspělo několik favoritů z pořádajícího týmu Triatlon Praha. Jan Řehula skončil šestý. "Byl to den blbec," řekl zklamaný v cíli. Kazachstánec Dmitrij Gaag, mistr světa z roku 1999, vítěz Světového poháru rok poté a čtvrtý z olympiády v Sydney, byl sedmý. S výrazem, který měli mnozí čeští občané po ohlášení výsledku voleb, pak okamžitě po průběhu cílem zmizel v davu.

Štěpán Chroustovský, letos čtvrtý na mistrovství Evropy v duatlonu a v Praze už jednou druhý a jednou třetí, vzdal na kole. "Už ve vodě mi to vůbec neplavalo, v neoprénu se nemohu chytit, nevím čím to je. Na kole jsem byl ve třetí skupině, zkoušel jsem táhnout tempo, ale soupeři se vzdalovali, tak jsem to zabalil," konstatoval.

Do cíle se nedostaly spolufavoritky závodu žen Lucie Zelenková a Jana Jiroušková, které zastavily astmatické problémy způsobené alergií a na pomoc musel přijít lékař.

Závod poznamenalo počasí. Krátce poté, co se závodníci vrhli do vltavské vody přihnal prudký vítr temná mračna. Zatímco se závodníci v neoprénech potýkali s patnácti stovkami metrů plavání, zápasili pořadatelé s plůtky a reklamami, které vichr srážel do vody a do vzduchu zdvíhal obří nafukovací poutač. Odfoukl i poslední bóji, takže plavec pražského Olympu Václav Kyral vedl s náskokem pole závodníků dál po proudu. Až zákrok kajakářky v čele skupiny plavců přiměl závodníky naštěstí ještě včas změnit kurs.

Plavání nic nerozhodlo. Kyral v dalších disciplinách postupně ztrácel a za ním se na náplavce u nemocnice na Františku vynořila celá smečka favoritů v čele s Ospalým, Řehulou, Daňkem i Milichovským. Ztratili jen Chroustovský a překvapivě i Gaag.

Pak se spustil prudký déšť a pády na mokré pražské dlažbě vzaly naděje několika závodníkům, vše skončilo jen odřeninami.

S desetivteřinovým náskokem se pokoušela o trhák trojice Ospalý, Daněk, Milichovský. "Náskok se nezvětšoval a já měl strach, že na to doplatíme v běhu, tak jsem řekl, že na to kašlu," vzpomínal po závodě jednatřicetiletý veterán, kterého v posledních letech provázela smolná zranění. Zhruba v polovině cyklistické části přiměl skupinku zvolnit a spojit se s pěticí pronásledovatelů. "Chtěl jsem se dostat do nominace na Evropu," vysvětloval nakonec čtvrtý v celkovém pořadí.

Při málo pochopitelném kastování podle kategorií byl Milichovský druhý v mistrovství republiky za Ospalým a před Řehulou. Druhý Michal Daněk byl vyhlášen mistrem do 23 let, třetí Orlický a pátý Tomáš Brna jsou Slováci. "No, asi bych byl radši druhý mezi seniory," trochu litoval Daněk.

Ten marně stíhal týmového kolegu Ospalého v závěrečném běhu, do něhož se už bez deště a větru vyřítila téměř společně vedoucí osmičlenná skupina cyklistů. Daněk byl dlouho třetí se ztrátou několika vteřin na Orlického. "Asi v polovině běhu jsem nastoupil a vyšlo to," vzpomínal na chvíle, které rozhodly o pořadí na stupních vítězů.

Rychle vyrazil i Řehula, hned za Ospalým opouštěl poprvé Staroměstské náměstí. "Chtěl jsem to zkusit hned od začátku, ale nešlo to, neměl jsem sílu a rychlost," vyjmenovával příčiny mizerného výsledku třetí z olympiády v Sydney.

Ženy startovaly tři minuty po mužích. Radová si pochvalovala zlepšení v plavání. "S trenérkou jsem zkusily novou přípravu, ještě dopoledne jsem se byla rozplavat a cítila jsem se ve vodě úplně komfortně a udržela jsem se s nejlepšími. Musím trenérce poděkovat. Kolo bylo nepříjemné na mokré dlažbě a ztratila jsem košík s flaškou a nemohla pít," vysvětlovala vítězka, která nakonec byla vyhlášena i mistryní do 23 let, zatímco mezi ženami patří titul až čtvrté v cíli Evě Novákové.

Největší bitvu svedla Radová s Annou Šupinovou, za ní se dlouho držela v závěsu a očividně v pohodě. Přiznala to. "Chtěla jsem nastoupit až v předposledním kole, ale když kolem mě běžel Andrej Orlický, řekla jsem si, že bych toho mohla využít a vyrazila. Jenže on hned zahnul do cíle a tak jsem už pokračovala sama."
 
Téměř jasno o složení reprezentačního týmu pro evropský šampionát má koordinátor národního týmu Jelínek. "Bude tam Filip Ospalý a Martin Krňávek, kteří měli divoké karty, potom Michal Daněk, René Milichovský, Honza Řehula a dva další které vyberu podle výsledků v tomto závodě, návrh nominace předám vedení svazu ve čtvrtek," oznamuje složení týmu mužů. "V ženském týmu budou v Györu Lenka Radová, Anna Šupinová a Lucka Zelenková."

Velká cena Pražské energetiky (1,5 km plavání, 40 km kolo, 10 km běh)
Muži: 1. Ospalý 1:49:57, 2, Daněk (oba Olympo tým Brno) -27 vt., 3. Orlický (Labe Tri Club) -43m 4. Milichovský (TT Mizuno Team) -1:05, 5. Brna (Slov.)  -1:08, 6. Řehula (Triatlon Praha) -2:01, 7. Gaag (Triatlon Praha) -1:53:01, 8. Kulman (TT Kovosvit) -3:29, 9. Klíma (Olympo Team) -3:35, 10. Pejsar (Labe Tri Club) -4:20.

Ženy: 1. Radová (Olympo Team) 2:06:21, 2. Šupinová (TTC Praha) -35 vt., 3. Trnková (Triatlon Praha) -3:27, 4. Nováková (Junior team 2008) -4:41, 5. Loskotová (Axiom Orbitt)  -8:45.

Trasa šampionátu triatlonistů vedla i přes dlažbu Staroměstského náměstí.

Autor:

Sport v roce 2024

14. 6. - 14. 7. Fotbalové EURO, Německo
29. 6. - 21. 7. Cyklistická Tour de France
1. - 14. 7. Tenisový Wimbledon

  • Nejčtenější

Program, výsledky a postupový klíč Eura 2024: Češi padli s Portugalci, čeká je Gruzie

10. června 2024  16:31,  aktualizováno  18.6 22:55

Čeští fotbalisté zahájili základní skupinu mistrovství Evropy 2024 v Německu těsnou porážkou s...

Portugalsko - Česko 2:1, fotbalisté vedli, ale dali si vlastní gól a padli v nastavení

18. června 2024  19:48,  aktualizováno  23:31

Lipsko (Od našeho zpravodaje) Čeští fotbalisté sahali v prvním utkání mistrovství Evropy po senzační remíze s Portugalskem,...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Úspěch? Není Češka! Po obřím vzestupu poznává mladá atletka Manuel také zlo

12. června 2024

Premium Řím (Od naší zpravodajky) Je vám osmnáct let. Jste atletka. Zažíváte fantastické chvíle. Máte životní formu. Takovou, že si...

Tome, nebuď blázen, to je konec, slez. Smrt číhala na Mont Ventoux

12. června 2024

Roger Pingeon se stal roku 1967 nečekaným šampionem Tour de France. Přesto je tento ročník...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Belgie - Slovensko 0:1, senzaci zařídil Schranz, favoritovi sebral dva góly VAR

17. června 2024  17:21,  aktualizováno  20:12

Od sedmé minuty, kdy se po chybě obrany prosadil Schranz, hájili těsný náskok. A i díky pořádné...

Hašek: Druhý gól? Byl jsem naštvaný. Výkon nebyl ideální, musíme se zlepšit

19. června 2024

Lipsko (Od našeho zpravodaje) Neschovával se za smůlu, nešťastné odrazy ani nic podobného. Ivan Hašek, trenér českých fotbalistů,...

Portugalsko - Česko 2:1, fotbalisté vedli, ale dali si vlastní gól a padli v nastavení

18. června 2024  19:48,  aktualizováno  23:31

Lipsko (Od našeho zpravodaje) Čeští fotbalisté sahali v prvním utkání mistrovství Evropy po senzační remíze s Portugalskem,...

Jacobs se naladil na obhajobu olympijského zlata výhrou v Turku za 9,92

18. června 2024  22:58

Italský sprinter Marcell Jacobs ovládl stovku na mítinku kategorie Continental Tour - Gold v Turku...

EURO 2024 ONLINE: Češi před zraky tisíců fanoušků prohráli s Portugalci

10. června 2024  9:47,  aktualizováno  18.6 22:57

Sledujeme online Mistrovství Evropy ve fotbale se rozjelo. Česká reprezentace do něj vstoupí večer zápasem proti...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Putine, běž do prd*le, zahlásil na koncertě Rod Stewart. Němci zpěváka vypískali

S překvapivou vlnou nevole se na svém nedělním koncertu v Lipsku setkal rockový král Rod Stewart. Během vystoupení se...

Skandál kolem morbidně obézní Miss Alabama. Co se ztratilo mezi řádky

Sociální sítě počátkem června rozvášnila obézní plus size modelka Sara Millikenová oceněná titulem Miss Alabama 2024....

Tvrz koupil za 76 tisíc a daroval ji manželce. Pak ruinu 20 let opravoval

Pavel David zahlédl v dubnu roku 2003 v novinách inzerát: „Prodám tvrz za 76 000 Kč.“ Ještě ten den si jel zříceninu...

Do Itálie se nevrátím, tady vše funguje lépe, říká dcera Petra Hapky

Dcera slavného českého hudebníka Petra Hapky (†70) Petra (41) žila od 3 let s matkou v italském Římě. Ve 29 letech se...

Ostuda bratrů Bendigů v AZ-kvízu. Jan se vymlouval na trému z Mareše

Ve speciálním díle AZ-kvízu s názvem ČT art kvíz se proti sobě utkali bratři Jan a Marsell Bendigovi. V soutěži se jim...