Nový šéf Vémoly: Lidi mohou žalovat XFN, zvažujeme výměnu lístků zdarma

  12:58
Promotér organizace Oktagon MMA Ondřej Novotný v pondělí sebejistě ohlásil přestup Karlose Vémoly. Právní tahanice s konkurenční XFN Petra Kareše se nebojí. Naopak. „Lidi mohou žalovat je. My přemýšlíme, že vyměníme lístky lidem z kotle Vémoly zadarmo,“ říká Novotný v rozhovoru pro iDNES.cz.
Promotéři Pavol Neruda (vlevo) a Ondřej Novotný na tiskové konferenci...

Promotéři Pavol Neruda (vlevo) a Ondřej Novotný na tiskové konferenci organizace Oktagon MMA. Vpravo sedí Karlos Vémola. | foto: Oktagon MMA

V zamotané situaci není lehké poznat, kde leží pravda. Zápasník Karlos Vémola tvrdí, že vypověděl smlouvu v organizaci XFN a přechází ke konkurenci do Oktagonu MMA. 

Promotér XFN Petr Kareš si ale stojí za tím, že Vémola nemá právo smlouvu vypovědět, fakticky tak stále zůstává jejich zápasníkem. „Budeme muset podniknout právní kroky. A požádat soud o předběžné opatření, aby nemohl zápasit jinde. Myslíme si, že právo i morální pravda je na naší straně,“ řekl v pondělí pro iDNES.cz Kareš.

Právní zástupce Vémoly Michal Dittrich se soudu vůbec nebojí. „Vše máme podložené, utkáme se u soudu, ten vyhrajeme,“ řekl Dittrich na pondělní tiskové konferenci.

Obavy nemá ani Ondřej Novotný, promotér Oktagonu, který poskytl iDNES.cz rozhovor v úterý.

Přestup Vémoly ke konkurenci? My mu nedlužíme, hájí se XFN

Rozhovor s Petrem Karešem, promotérem XFN, o situaci okolo Vémoly

Otakar Petřina (Marpo) a Patrik Vrbovský (Rytmus) na sebe zírají, mezi nimi...
Karlos Vémola se chystá na zápas v MMA.

Všude se dočítám, že přestup Karlose Vémoly je hotová věc, tvrdíte to i vy. Jenže organizace XFN tvrdí, že ne, protože s ní má platnou smlouvu. Kde berete jistotu, že Vémola je opravdu váš?
No, tak vím... (dlouho přemýšlí). Na základě jednání s jeho právní kanceláří beru jistotu hraničící se 100 procenty, že je náš.

Spoléháte se na tvrzení jeho právních zástupců nebo se o to sami aktivně staráte jako organizace?
Samozřejmě staráme. Karlos měl smlouvu, každá smlouva se dá vypovědět. A Karlos došel k názoru jakožto svéprávná osoba, že je ze smlouvy vyvázán.

Co když opravdu není? Třeba se organizaci XFN podaří pozastavit Vémolovi činnost, dokud se situace nevyřeší.
To je spekulace. Já se toho nebojím, jinak bych to nedělal. Věřím, že Karlos nastoupí 16. března v Ostravě, že má všechny podklady a oprávnění podepsat s námi smlouvu.

Vysvětlení pojmů ze světa bojových sportů

MMA - znamená „smíšená bojová umění“ (anglicky Mixed martial arts), bojový sport, v němž se buď v oktagonové kleci, nebo ringu utkávají dva zápasníci.

XFN - Organizace působící v Česku, promotérem je Petr Kareš. V MMA v ní zápasí Patrik Kincl, v prosinci se pod její značkou utkali v boxu i zpěváci Marpo a Rytmus.

Oktagon MMA - Organizace působící v Česku i na Slovensku, promotéry jsou Ondřej Novotný a Pavol Neruda. V MMA v ní zápasí Miloš Petrášek či Attila Végh. 

UFC - Ultimate Fight Championship je americká společnost, která provozuje elitní profesionální soutěž ve smíšených bojových uměních. Sdružuje nejlepší bojovníky a provozuje řadu akcí po celém světě. UFC má 12 váhových divizí a prosazuje jednotná pravidla pro MMA.

Je to v tomhle ohledu risk, že jste ohlásil jeho příchod?
Ne.

A ze sportovního hlediska je to risk? Neohrožujete jeho příchodem, že Karlos porazí všechny vaše těžce budované hvězdy a za dva roky se rozhodne, že taky odejde?
To je podstata i krása mého byznysu, nic jistého není. Teď mi může zavolat David Kozma (šampion Oktagonu), že špatně došlápl a zlomil si nohu. Krásný příklad nyní nabídl večer UFC v Austrálii, kdy hlavní zápas zrušili několik hodin před startem, protože zápasníka (Roberta Whittakera) odvezli na operaci s kýlou. Snažíte se mě natlačit do situace, kterou nemůžu mít v hlavě. Moje starost je, abych měl dostatečně širokou stáj a dokázal fanouškům nabídnout to, co u nich vzbudí největší zájem. A zápasníkům musím dát, co chtějí: slávu, peníze a kvalitativní růst. Vémola spojuje všechny tyto věci.

Jste ochotný mi popsat vyjednávání s Vémolou v posledním měsíci?
Na to je příliš brzo.

Kdo oslovil koho? Vím, že říkáte, že jste neustále průběžně v kontaktu.
Přesně tak, my se stále potkáváme, mluvíme spolu. Není jeden moment, prostě to najednou bylo tady.

Karlos Vémola na tiskové konferenci Oktagon MMA
Slovenský bijec MMA Attila Végh (vpravo) na tiskové konferenci Oktagon MMA.

Vlevo je na fotce Karlos Vémola, vpravo jeho soupeř v roce 2019 Attila Végh.

Na jaké pozici v Oktagonu Vémola startuje? Sám říká, že si uvědomuje, že nebude hned zápasit o titul, přichází k vám po velkém divadle na tiskové konferenci jako bývalá hvězda XFN, je hvězda i u vás?
Je, on je ikona. Já Karlose nyní neřadím mezi TOP 5 zápasníků, co se sportovních dovedností týče. Kdybych vedle sebe postavil Jiřího Procházku (bojuje v Japonsku), Tomáše Deáka, Attilu Végha (oba z Oktagonu), Ivana Buchingera (z XFN) nebo Viktora Peštu (hledá angažmá), tak ti lidé jsou dovednostně výš než Karlos. Vždyť Buchinger je šampionem organizace M1, Procházka bude bojovat o titul v Japonsku, Végh je šampionem Bellatoru (druhé nejuznávanější organizace). Toho Vémola nikdy nedosáhl. Zase ale má to, co ti druzí ne. Svými výroky, výsledky i přístupem pobláznil celou republiku. Má v sobě něco, čeho se chceme všichni dotýkat, je přitažlivý. I když jsem jeho některé soupeře neuznával, tak je to chyba promotéra. Když je tak blbý, že mu dával jednoduché skalpy a prachy, tak proč by to Karlos nevzal. Bojový život je krátký.

Vémola hlásí přestup, jeho právník očekává soud. Soupeř Végh už se těší

Pondělní tisková konference organizace Oktagon MMA

Vlevo je slovenský bijec MMA Attila Végh, vpravo český Karlos Vémola na tiskové...
Vlevo je slovenský bijec MMA Attila Végh, vpravo český Karlos Vémola na tiskové...

Vy mu tedy dáte větší výzvy?
Celou dobu vím, že Karlos je ochotný se výzvám postavit, ale chce za ně dostat zaplaceno a chce péči. Že půjde dvakrát s Attilou Véghem (ve váhové kategorii do 93 kilogramů)? Splněný sen. Vémola je instituce v Česku, Végh na Slovensku, obě jsou všemu nadřazené. Také chcete vidět zápas Nadal - Federer. A v kategorii do 84 kilogramů, neslibuju, ale může se stát, že dostane ihned zápas o titul, přes koho by se měl propracovávat? Nemusíme ho zkoušet, dává to smysl.

Na turnaji v Ostravě (16. března) ho ovšem plánujete dát mimo hlavní kartu, mimo televizní záběry.
Protože mám tolik úcty k našim zápasníkům, kteří jsou u nás déle. Oni by ten turnaj utáhli i bez Vémoly. Také jsem mu to řekl, že ho v Ostravě nepotřebuju. Bude něco navíc, tahák, to nezastírám, ale my bychom Ostravu prodali i bez něj.

Promotér Ondřej Novotný z organizace Oktagon MMA

Jak Vémola vzal, že nebude na hlavní kartě?
V pohodě, neměl jediné slovo proti. Nebude v televizi, ale za patnáct hodin jeho video na YouTube aktivně vyhledá půl milionu lidí. A to má v sobě možná ještě větší reklamní sílu než TV přenos. To se snažím vysvětlit. Cesty k popularitě a penězům jsou různé. Karlos je velmi chytrý a vnímavý byznysman, takže to chápe.

V červnu se měl utkat v odvetě s Patrikem Kinclem v pražské O2 areně, zatím to vypadá, že k ní tedy nedojde. Představme si hypotetickou situaci, kdy Kincl řekne, že do Oktagonu přestoupí, ale chce Vémolu, dali byste mu ho?
Asi bychom s tím neměli větší problém. Akorát bychom se museli domluvit na reálných finančních podmínkách. Na jiných, než na jaké je nyní zvyklý.

Pešta přemýšlí o návratu z Ruska do Česka. Bijec MMA má zájem i o Vémolu

Nevyzýval Vémola v pondělí Kincla, ať do Oktagonu přijde, proto, že ví, že se to nejspíše nestane?
Karlos v tomto ohledu nemůže vtipkovat. Jednoznačně řekl, ať Kincl přijde, my mu Karlose dáme, když se dohodneme na podmínkách.

První zápas vypadal, že Kincl na Vémolu měl. Vidíte to stejně?
To jste řekl vy a já přikyvuji. Připadalo vám to správně. Kincl mohl Vémolu mít, kdyby byl schopný jít přes svojí hlavu. Jenže to nebyl.

Vémola na tiskovce prosil, ať se ho novináři neptají na otázku, zda před Kinclem utíká. Je to opravdu tak absurdní otázka?
Je to nesmysl. Samozřejmě Kincl může výhrou získat, Vémola hodně ztratit. Kincl je hodně namistrovaný, moc lidí ho nemá na scéně rádo, to říkám naprosto otevřeně, a nepřeje si, aby vyhrával. Ale po sportovní stránce je bezpochyby velmi dobrý.

Značka UFC se neodmítá, je jako fotbalová Liga mistrů, zní z O2 areny

UFC se 23. února představí v pražské O2 areně. Poprvé v historii zavítá do Česka

UFC. Sportovní organizace bojových sportů MMA, takto vypadá její pás pro...
Lucie Pudilová se chystá na zápas MMA v organizaci UFC v Praze

Budete s Patrikem Kinclem mluvit?
Budeme se potkávat. Byť k němu mám osobní výhrady, tak ho uznávám jako zápasníka. Nemám problém ho pozdravit a podat mu ruku.

16. března pořádáte turnaj vy, Oktagon MMA, v Ostravě, konkurenční XFN zase v Brně. Byla to z vaší strany schválnost? Promotér Petr Kareš z XFN tvrdí, že měli termín zarezervovaný první, dokládají to příspěvky na Facebooku.
Je mi buřt, kdy se to zaregistrovalo, nevěděl jsem, že ten turnaj v Brně mají. Když jsme to ohlašovali, tak mi to řekli. Ano, je to blbé. Ale když se podíváte na náš turnaj v Ostravě před rokem, dělali jsme ho 17. března. Podobné datum, stejný den (sobota). Náš kalendář se nemění. Tahle termínová válka je vyvolána Voldemortem a jeho Zmijozelem (myšleno Petrem Karešem a organizací XFN). Než přišla tahle parta, byl nesmysl sahat si do termínů, my promotéři se všichni známe, nějak respektujeme, i když se zrovna nemilujeme. Pravda je i taková, že byl problém s halami, protože je hokejová extraliga, jsou zarezervované termíny a tenhle byl jediný volný.

Je nešťastné, že se turnaje konají ve stejný den?
Je. Nejsem z toho šťastný, spousta fanoušků chce vidět oba turnaje, lidi si zaplatili u XFN za něco, co nedostanou. Dokonce přemýšlíme, že lidem, kteří si koupili lístky do kotle Vémoly do Brna, vyměníme lístky zadarmo k nám do Ostravy. Pro nás to je bezprecedentní a šílený nápad. Vždyť XFN začalo prodávat lístky na zápasy, o kterých vědělo, že nejspíše nebudou, protože Vémola už přinesl výpověď smlouvy. To je úmyslný podvod na fanoušcích, což je na žalobu. Nedivil bych se, lidi je můžou žalovat.

Vás to sice poškodí finančně, ale můžete si získat srdce fanoušků, kterým vynahradíte lístky, že?
Chápu, ale získávejte si srdce za milion ze svého. Lhal bych, že nás to nebude případně bolet.

Autor:
  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

21. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Rallye Šumava ukončila tragická nehoda, zemřela při ní spolujezdkyně

20. dubna 2024  17:16,  aktualizováno  20:59

Tragédie se odehrála při Rallye Šumava. Při sobotní rychlostní zkoušce havarovala nedaleko Strážova...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Třinec - Pardubice 2:6, série je srovnána. Domácí dostali lekce z přesilovek

21. dubna 2024  16:40,  aktualizováno  21:38

Do Pardubic se extraligové finále přesune za vyrovnaného stavu 2:2. Hokejisté Třince ve čtvrtém...

Slavia zakopla, Sparta vyhraje základní část. V elitní skupině bude i Boleslav

20. dubna 2024  14:20,  aktualizováno  21.4 20:05

I když doma dostali tři góly, sparťanští fotbalisté v sobotu odpoledne v divokém utkání s Baníkem...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Fiorentina - Plzeň 2:0, pohárovou jízdu uťalo prodloužení, hosté hráli v deseti

18. dubna 2024  17:42,  aktualizováno  21:23

Plzeňští fotbalisté se rvali, bojovali do vyčerpání, ale mezi čtyři nejlepší kluby v Konferenční...

Carolina a Florida slaví v play off další výhry a jsou krok od postupu

26. dubna 2024  6:08,  aktualizováno  6:36

Ve čtvrtek nabídlo play off hokejové NHL jen dva duely. Carolina i díky asistenci Martina Nečase...

Nožičky zvládnu, i když mi bude 80. Fotbalistky vzpomínaly, jak vládly Evropě

26. dubna 2024  6:15

Už jim to neběhá jako před padesáti lety, kdy se jim klaněl Inter Milán či Fiorentina. Klouby bolí,...

Problém Drnovic si uvědomujeme. Americký šéf o budoucnosti Vyškova

26. dubna 2024

Premium Ještě před půl rokem o americké společnosti Blue Crow Sports Group nevěděli ani fanoušci...

Manchester City přeskočil Liverpool, výhru nad Brightonem řídil Foden

25. dubna 2024  20:50,  aktualizováno  23:07

Fotbalisté Manchesteru City udělali dnešním vítězstvím 4:0 v Brightonu důležitý krok k obhajobě...

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...