Za nitky tahá Putinův přítel. Rusové se v šermu vracejí, nejen Češi protestují

  19:05
Ruská hybridní válka, ať už vedená dezinformacemi směřujícími k obyvatelstvu evropských zemí, nebo tlakem peněz na mezinárodní sportovní scéně, dobyla minulý týden další kótu. Po Mezinárodní boxerské federaci IBA také Mezinárodní šermířská federace FIE odhlasovala plnohodnotný návrat Rusů a Bělorusů do soutěží.
Momentka ze šermířského turnaje na olympiádě v Tokiu

Momentka ze šermířského turnaje na olympiádě v Tokiu | foto: AP

Během čtyř měsíců se ve federaci zčistajasna změnil poměr sil. „Když se hlasovalo v listopadu, byl výsledek úplně opačný. Situace na Ukrajině je přitom stále stejným problémem jako tehdy,“ říká pro iDNES.cz Oldřich Kubišta, předseda českého svazu.

V listopadu ještě 77 procent delegátů potvrdilo vyloučení obou zemí.. „Co se za těch 104 dnů změnilo?“ ptá se i Phil Andrews, ředitel americké federace.

Tentokrát se hlasovalo online. Pozoruhodný byl už fakt, že se tentokrát přihlásilo 136 zemí, přičemž běžně jich bývá okolo 115. Pro návrat Ruska a Běloruska včetně jejich týmů se vyslovilo 85 zemí, proti 51.

Kdo jak volil, nebylo na základě rozhodnutí vedení FIE zveřejněno. Můžeme jen spekulovat, že verdikt významně ovlivnila mocenská struktura ve FIE s vazbami až k Vladimiru Putinovi.

Je to na vás, pane Coe. Jak zamezit startu ruských sportovců v Paříži?

Proti výsledku se hned ohradili na Ukrajině, v USA, Kanadě, Británii, Švédsku a dalších zemích včetně Česka, jehož svaz hlasoval proti návratu Ruska a Běloruska a výsledek ústy svého předsedy ostře zkritizoval.

Britský šermíř Laurence Halsted, medailista z mistrovství Evropy, označil rozhodnutí za „strašné“ a navrhl bojkot akcí FIE.

Světová jednička v mužské šavli Sandro Bazadze z Gruzie vyhlásil: „Jde o nespravedlivý verdikt ignorující, že na Ukrajině ruskou vinou dál umírají nevinní lidé včetně dětí.“

V AKCI. Český šermíř Jakub Jurka (vpravo).

Podobně hovoří nejlepší český kordista Jakub Jurka: „Rusko vede válku s Ukrajinou, kde se dějí strašné věci. Sportovci Ruska jsou pod záštitou politické agendy své země a navíc například právě šermíři zároveň i členy armády. Proto mi přijde zcela nemístné, aby se jakožto vojáci, kteří mohou teoreticky válčit na Ukrajině, účastnili například závodů Světového poháru.“

Podle mistryně světa v trojskoku a ukrajinské poslankyně Olgy Saladuchové se však opět jednou ukázala síla kremelských lobbistů v zákulisí FIE: „Už dříve FIE zavírala oči před válečnými zločiny Ruska, před téměř každodenním umíráním ukrajinských sportovců, ničením našich měst, vesnic i infrastruktury.“

Kubišta poukazuje rovněž na společné prvky s boxem: „Jedenáct zemí bojkotovalo boxerské mistrovství světa poté, co jejich federace odhlasovala start Rusů. Teď tyto bojkotující země dokonce chtějí vyloučit z IBA. Vedení boxerské federace má přitom stejné národnostní složení jako té naší.“

Mezinárodní šermířská federace plánuje návrat ruských a běloruských sportovců

To znamená v čele s ruskými oligarchy.

Právě funkcionářská „chobotnice“ ve vedení FIE podle mnohých mezinárodních médií i expertů ovlivnila proruský verdikt.

Za šedou eminencí je považován devětašedesátiletý Ališer Usmanov, Putinovi velmi blízký oligarcha. V čele Mezinárodní šermířské federace stál v letech 2008 až 2022. Evropské šermířské federaci zároveň vládl Stanislav Pozdňjakov, prezident Ruského olympijského výboru, který loni proslul výrokem, že pro ruské sportovce by mělo být ctí bojovat na Ukrajině. Navíc byli ruští šermířští trenéři v minulosti „dosazeni“ k reprezentacím mnoha světových zemí. A co je speciálně důležité: Usmanov se prezentuje jako blízký přítel prezidenta MOV Thomase Bacha, rovněž šermíře olympionika, jenž v posledních měsících prosazoval start Rusů na hrách v Paříži.

ŘÁD OD PREZIDenTA. Vladimir Putin a ruský oligarcha Ališer Usmanov

„Návrat Rusů mi přijde jako akce zorchestrovaná přes delegáty Afriky, Asie a Jižní Ameriky,“ soudí Jurka.

V Úředním věstníku Evropské unie Usmanova označili za „prokremelského oligarchu s obzvlášť úzkými vazbami na Vladimira Putina, u nějž je velmi oblíben“. Ruský podnikatel muslimského vyznání a s uzbeckými kořeny se v roce 1992 oženil s židovskou trenérkou ruských moderních gymnastek Irinou Vinerovou. Ta měla později seznámit Putina s olympijskou vítězkou v tomto sportovním odvětví Alinou Kabajevovou, se kterou ruský prezident žil.

V roce 1980 byl Usmanov zatčen a odsouzen za podvody, korupci, vydírání a krádež státního majetku. O 30 let později Nejvyšší soud Uzbekistánu vymazal jeho trestní rejstřík a označil důkazy za vykonstruované.

Majetek získal v oblasti metalurgie a těžby, je majoritním vlastníkem koncernu Metalloinvest. V roce 2006 koupil ruský deník Kommersant a učinil z něj prokremelské médium. Vlastní většinový podíl v druhém největším ruském telefonním operátorovi MegaFon a v ruské sociální síti VKontakte. Do roku 2018 byl rovněž spolumajitelem fotbalového Arsenalu.

Největší zabavenou jachtou mezi ruskými oligarchy je 156 metrů dlouhá loď Dilbar.

Jeho majetek odhadovali před začátkem války na Ukrajině na 18 miliard dolarů. Poté, co se ocitl na sankčním seznamu EU, mu však byly zabaveny nemovitosti, jachty a letadla. Například luxusní vila rozkládající se na 4500 metrech čtverečních u bavorského jezera Tegernsee. Nebo 150metrová jachta Dilbar za 800 milionů dolarů.

Německé úřady jej vyšetřují pro podezření z praní špinavých peněz a z daňových úniků ve výši milionů eur.

Přesto Usmanov loni soudně napadl sankce EU související s jeho osobou. Právní podporu mu v tomto sporu poskytl stát Uzbekistán

Šéf českého boxu Šimák čelí disciplinárnímu řízení kvůli podněcování k bojkotu

Na konto FIE věnoval Usmanov během tří olympijských cyklů celkem 77 milionů eur. Šlo o nezištný dar? Ne každý tomu věřil. „Bylo by jen přirozené, že za své peníze něco očekává. Ale co?“ psal už předloni server insidethegames.

Nyní si možná vybrali on a jeho blízcí úroky i při hlasování o znovupřijetí Rusů.

„Je to stejné, jako když MOV nebo FIFA schvalují pořadatelské země, má to v zákulisí stejné mechanismy. Ale konkrétně někoho označovat nechci,“ říká Kubišta.

ROZDÍLNÉ NÁZORY. První muž Mezinárodního olympijského výboru Thomas Bach (vlevo) podporuje start Rusů a Bělorusů na hrách v Paříži, Volodymyr Zelensykyj ä řada západních zemí jsou rezolutně proti.

Zda současná situace vyústí v bojkoty šermířských akcí, nebo v situace, kdy někteří šermíři odmítnou nastoupit proti ruským soupeřům, ukáže teprve čas.. „Počkáme i na další reakce západního sportovního světa. Každopádně už zahajuji v tomto směru jednání,“ tvrdí Kubišta.

Jurka doplňuje: „Politika je právě v Rusku a v totalitních státech naprosto provázaná se sportem. Ačkoliv někdo tvrdí, že ve sportu nemá politika co dělat, tak ve státech jako Rusko nebo Čína platí pravý opak. Také proto Rusové nyní do soutěží nepatří.“

Autor:

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

21. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Rallye Šumava ukončila tragická nehoda, zemřela při ní spolujezdkyně

20. dubna 2024  17:16,  aktualizováno  20:59

Tragédie se odehrála při Rallye Šumava. Při sobotní rychlostní zkoušce havarovala nedaleko Strážova...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Třinec - Pardubice 2:6, série je srovnána. Domácí dostali lekce z přesilovek

21. dubna 2024  16:40,  aktualizováno  21:38

Do Pardubic se extraligové finále přesune za vyrovnaného stavu 2:2. Hokejisté Třince ve čtvrtém...

Slavia zakopla, Sparta vyhraje základní část. V elitní skupině bude i Boleslav

20. dubna 2024  14:20,  aktualizováno  21.4 20:05

I když doma dostali tři góly, sparťanští fotbalisté v sobotu odpoledne v divokém utkání s Baníkem...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Fiorentina - Plzeň 2:0, pohárovou jízdu uťalo prodloužení, hosté hráli v deseti

18. dubna 2024  17:42,  aktualizováno  21:23

Plzeňští fotbalisté se rvali, bojovali do vyčerpání, ale mezi čtyři nejlepší kluby v Konferenční...

Embiid si podmanil New York, Lakers ztrácejí proti Denveru naději

26. dubna 2024  7:22,  aktualizováno  8:37

Hned tři týmy bojovaly ve čtvrtek o naději na druhé kolo play off basketbalové NBA. Philadelphia...

Překonala životní děsy a vládne. Kordová vyzrála mezi velikány sportu

26. dubna 2024  8:30

Když se v neděli ráno probudila a z okna spatřila nečas, který na hřišti v Texasu panoval, jen se...

Kloučkův návrat do Budějovic je potvrzený. Willa bylo těžké sesadit, tvrdí

26. dubna 2024  8:17

Dominika Hrachovinu v budějovickém brankovišti nahradí Milan Klouček. Spekulace z hokejového...

Musím se učit i na turnajích, líčí Menšík. Příští týden píše didaktické testy

26. dubna 2024  7:30

Madrid (Od naší zpravodajky) Nejprve vůbec nevěděl, jestli na prestižní turnaj do Madridu odcestuje. Chvíli si myslel, že kvůli...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...