Na triatlonisty vyrazili se žehličkami

Györ - S rozžhavenými žehličkami se vrhli maďarští pořadatelé na exkluzivní aquablady - plavecké obleky českých triatlonistů na mistrovství Evropy. „Chtěli nám přivařit jmenovky z nějaké gumy,“ vrtí hlavou reprezentační kouč Jiří Jelínek. Šampionát, který se koná o víkendu, provázejí zatím organizační zmatky. Obhájce titulu Filip Ospalý ani neví, kdo bude patřit mezi jeho největší soupeře. „Zlepšil jsem se v běhu,“ doufá opět v drtivý finiš, jímž si loni zajistil zlato. Krňávkovy zdravotní problémy jsou pryč

Zato Martin Krňávek běhal poslední dva měsíce po návratu z USA po doktorech se zátěžovým astmatem. „Chci si jen ověřit formu před Světovými poháry,“ má proto skromné ambice.

Ve dvou skupinách čtvrteční kvalifikace by o padesát míst ve finále mělo usilovat téměř sto závodníků.

České kvarteto Ospalý, Krňávek, Daněk a Milichovský by však svůj cíl mělo splnit s přehledem. „Všichni jsou kvalitní plavci,“ říká Jelínek. Ve vodě o 28 stupních se v místní nádrži poplave jistě bez neoprenů. Kolo i běh povedou po rovině v centru města.

Jelínek vzápětí vysvětluje, proč nevyužil obsazení dvou míst pro závod jednotlivců: „Další kandidáti Chroustovský, Kulman i Vodehnal by ztratili ve vodě a měli by malé naděje. Pokud by se nedostali do první poloviny výsledkové listiny, znamenalo by to pro náš svaz citelné finanční ztráty ze státního rozpočtu.“

Naděje tak ukrývá drobná postava Lenky Radové. Pro ni byl dosud evropský šampionát zakletý, dvakrát skončila vinou defektu na kole. Na startu ji doplní Anna Šupinová a Lucie Zelenková.

Už ve čtvrtek čeká boj o medaile juniory, v pátek ženy a v sobotu je finále mužů. Dříve nenáviděná, nyní stále populárnější soutěž týmů se koná tradičně na závěr v neděli. České družstvo, obhájce bronzu, v něm posílí olympijský medailista Řehula a možná i náhradník Klíma.

Původní zpravodajstzví ze šampionátu můžete sledovat na idnes.

Program:
čtvrtek:
16:00, junioři,
              17:00, juniorky,
              18:15, kvalifikace muži - první část,
              19:15, kvalifikace muži - druhá část,
pátek:   17:45, ženy,
sobota: 11:45, muži,
neděle: 12:30, družstva.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž