Krňávek a Milichovský neprošli kvalifikací

Györ - Jen poloviční úspěšnost měli čeští reprezentanti na mistrovství Evropy v olympijském triatlonu ve čtvrteční kvalifikaci na sobotní závod jednotlivců. Zatímco obhájce titulu Filip Ospalý i jeho kolega z týmu Olympo Michal Daněk si postup s přehledem pohlídali, Martin Krňávek a René Milichovský se mezi padesát závodníků, kteří budou bojovat o medaile, nevešli.

Ospalý se držel od začátku ve vedoucí skupině a cílem proběhl na desátém místě po boku svého největšího soupeře Španěla Ivana Rany. Nejrychlejší v první skupině byl Angličan Paul Amey, za nímž Ospalý zaostal jen o tři sekundy.

Krňávkovi při jízdě na kole praskl drát, takže musel zastavit a závadu provizorně opravit. Kvůli zdržení vypadl z hlavní skupiny a ztrátu půldruhé minuty už nedohnal. Podobně dopadl Milichovský, který o postup přišel v závěrečných dvou kilometrech běhu. „Zvadl a začal se propadat,“ popsal reprezentační trenér Jiří Jelínek.

Do hlavního závodu postoupilo dvacet mužů z každé skupiny a navíc deset dalších podle časů. „Konkurence je nabitá. Jsou tu závodníci z 29 zemí, což je rekord. Tolik států nebylo ani loni ve Varech,“ podotkl Jelínek.

Výsledky:
Muži - kvalifikace (plavání 750 m - kolo 20 km - běh 5 km): Skupina A:
1. Amey (Brit.) 1:00:51 hod., 2. Merchan (Šp.) stejný čas, 3. Stannard (Brit.) -1, 4. Rost (Niz.), 5. Henning (Dán.), 6. Mazure (Fr.) všichni -2, ...10. Ospalý -3, 32. Krňávek (oba ČR) -1:35 - nepostoupil.
Skupina B: 1. Campos (Port.) 1:01:12, 2. Varga (Maď.), 3. Allen (Brit.) oba -5, 4. Algroz (Švýc.) -6, 5. Jenkins (Brit.), 6. Ferraro (It.) oba -7, ...9. Daněk -8, 24. Milichovský (oba ČR) -38 - nepostoupil.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž