Na šampionát v sumó dorazil Yarbrough

Praha - Hlavní hvězda mezinárodního mistrovství České republiky v sumó, americký světový šampión Emanuel Yarbrough, už je v Praze. Do české metropole přiletěl více než dvoumetrový a 350 kilogramů vážící kolos, který ještě na starém kontinentu nepoznal přemožitele, linkou z New Yorku v úterý ráno. V poledne by měl na Strahově absolvovat krátký trénink. O tom, že zápasníci v sumó jsou pořádní chlapi, zřejmě nikdo nepochybuje. Přesto však kvůli svým tělesným propozicím vzbudí rozruch pokaždé, když se objeví na veřejnosti. Ani Yarbroughův přílet nebyl v tomto ohledu výjimkou.

"To je ale hrouda," uniklo jednomu z přihlížejících bezděčně z úst při pohledu na téměř čtyři metráky živé váhy, ploužící se pomalými houpavými kroky letiští halou. Další zůstali stát v němém údivu, některým se mihl v tváři pobavený úsměv.  Rodák z New Jersey v doprovodu předsedy Českého svazu sumó Jaroslava Poříze nasedl před halou do luxusního bílého lincolna a společně odjeli do hotelu Corinthia Towers, kde se už na neobvyklého hosta těší.

Oba kolegové a soupeři se minulý rok na mistrovství světa v japonském Aomori potkali v dohjó a zápas skončil nečekaným úspěchem českého borce. Po pádu z kruhu však Yarbrough nešťastně přilehl Pořízovi pravou ruku a způsobil mu tím zlomeninu zápěstních kůstek.

Tuzemský šampionát se uskuteční v pražském Kongresovém centru v sobotu 6. dubna od 19:00 a vedle Yarbrougha se ho zúčastní i řada dalších renomovaných borců, například světoví a evropští šampióni Alex Czerwinski a Jörg Brummer z Německa, dvoumetrákový americký vicemistr James Perry nebo polští mistři Evropy, bratři Marek a Robert Paczkowovi.

Zápasit bude dvacet nejlepších borců z deseti zemí bez rozdílu vah vyřazovacím systémem, řízením byl pověřen japonský sudí Joširó Nakamoto. Vstupenky jsou k dostání v síti Ticketpro. 

Český závodník Jaroslav Poříz (vpravo) porazil 27.října v prvním kole soubojů kategorie bez rozdílu vah na 10. mistrovství světa v zápase sumo v japonském Hirosaki 340 kg těžkého Američana Emanuela Yarbrougha.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž