Na místo triumfů se vrací Registana s Angličanem

Pardubice - Registana se vrací na pardubické závodiště. Dvojnásobná vítězka Velké pardubické bude největší ozdobou Velké ceny Paramo - Memoriálu majora Miloše Svobody. Druhá kvalifikace na 115. Velkou se běží v sobotu. Devítiletá hnědka ze stáje Wrbna Racing se na dráze objeví poprvé od listopadového startu v prestižním dostihu Sporting Index Chase v anglickém Cheltenhamu.

Na jaře ji trápila alergie, proto začíná sezonu později, než bylo zvykem.

V sedle Registany už bude chybět Peter Gehm, který ji dvakrát dovedl k vítězství ve Velké pardubické. Německý žokej je po vážném úrazu při tréninku upoután na invalidní vozík.

Registanu dnes povede anglický žokej Jim Crowley. Šestadvacetiletý rodák z Ascotu má na svém kontě více než tři stovky vítězství. Jednoho z nich dosáhl předloni v červnu v italském Meranu s Registanou.

Na stejném místě dosáhl Crowley svého zatím nejcennějšího triumfu. Vloni tam s Masinim vyhrál prestižní Grand Premio.

S pardubickým závodištěm však má Crowley zatím minimální zkušenosti. „Proto bude po oba dny startovat v sedlech našich koní. Musí si dráhu i překážky osahat a seznámit se s nimi,“ uvedl trenér Čestmír Olehla.

Registana je největší favoritkou sobotního hlavního dostihu, který už třikrát vyhrála. Účast ve Velké pardubické už má jako loňská vítězka automaticky zajištěnu.

O splnění kvalifikačních podmínek bude v dnešní steeplechase cross country na 5800 metrů s dotací 200 tisíc korun bojovat dalších 14 koní.

Největším konkurentem Registany byl měl být Decent Fellow, třetí z loňské Velké pardubické. Svěřenec Josefa Váni letos zatím startoval jednou.

V německém Baden Badenu doběhl druhý v dostihu Iffezheimer Jagdrennen. Nyní se v jeho sedle objeví Josef Bartoš, který má v letošní sezoně na svém kontě už 11 vítězství a s přehledem vede šampionát překážkových jezdců.

Do boje o přední příčky by měli promluvit i Balamut (Urbánek) nebo Iraklion (ž. Andrés), kteří první letošní kvalifikaci nedokončili. V kvalitně obsazeném dostihu by se neměli ztratit ani Nostalgia (ž. Kameníček) či Cieszymir (am. Langmaier).

Po delší době se v Pardubicích objeví žokej Zdeněk Matysík, který třikrát vyhrál Velkou pardubickou s Peruánem.
Bude v sedle Ascota.

Sobotní překážkový mítink, v jehož programu je sedm dostihů, začíná ve 14.00. Kvalifikace na Velkou startuje v 16.20.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž