Registana zabloudila na trati

  16:36
Cheltenham - Česká klisna Registana si spletla trať překážkového dostihu Sporting Index v anglickém Cheltenhamu. V závěru dramatického závodu se dvojnásobná vítězka Velké pardubické dostala do jasného vedení, ale dvě překážky před cílem vyběhla po chybě německého jezdce Petra Gehma z trasy...

Registana si už podle dostihových odborníků zřejmě běžela pro bezpečné vítězství, když přišel Gehmův omyl. V zatáčce, kde byly dvě proutěné překážky vedle sebe, navedl žokej osmiletou českou klisnu chybně na vnitřní dráhu. 

"Je to na zastřelení," komentoval jezdcovu chybu s nadsázkou zklamaný trenér Čestmír Olehla. "Skákala velmi dobře a líbilo se mi to," pochválil svou svěřenkyni.
"Nejhorší je, že nikdy nebudeme mít srovnání, jak to mohlo dopadnout," dodal. Je skoro přesvědčený, že jeho osmiletá hnědka si dnes běžela pro desáté vítězství po sobě, nebo by o něj určitě bojovala. 

Žokej Gehm si tak jistý nebyl. "Docházely síly a dráha byla poněkud příliš měkká," řekl po závodu. Unavení byli podle Olehly v závěru ale i další koně. Všiml si, že jeho svěřenkyně měla uši dopředu, takže mu bylo jasné, že bojuje.

"Kůň to celé oddřel, a já to zpackal," neomlouval Gehm nijak svůj omyl. "Je to moje ostuda a smůla pro koně a pro majitele," dodal.

Vedení závodiště mu po vyšetření případu stanovilo zákaz startů na deset dnů, i když podle Olehly nebyla trať ideálně značená. Při posledním dostihu před dvěma lety vyběhli mimo tři koně, dnes byla Registana jediná.

Zklamaní nebyli jen Gehm a Olehla, ale také trenér a jezdec druhého českého koně v dostihu Pavel Složil. "Kyrton mně naštval," řekl po závodu o svém koni. Ten podle něj měl na slušné umístění, ale v poli se pohyboval hodně vzadu a dvě překážky před koncem se rozhodl dál neběžet.

"Nám je líto, že se to nepovedlo," řekl předseda pardubického Dostihového spolku Miroslav Petráň. Podle něj jde o to, že musí startovat pět českých koní a pak jeden neúspěch nebude mít takový dopad. "To bude ale ještě chvíli trvat."

Registana běžela závod v dobré formě, nikdy nebyla dále než čtyři délky za vedoucím koněm. Do finiše vyrazila podle taktického plánu deset překážek před koncem a záhy získala náskok, i když její protivníci se nechtěli snadno vzdát.

U předposlední překážky v zatáčce, kde byly dvě proutěnky vedle sebe, navedl žokej Gehm osmiletou českou klisnu chybně na vnitřní dráhu. Tím Registana otevřela prostor pro Spot Thedifference, který nezaváhal a závod vyhrál. "Ten Němec mně pěkně utíkal, ale pak prostě spustil oči z dráhy," řekl vítězný žokej J.T. McNamara. "Věděl jsem, že dělá chybu, protože jsem si trať před tím prošel."

Gehm tvrdí, že si dráhu prošel také, ale zapamatoval si jinou trať. Kdyby nebyl ve vedení, chyba by se nestala. Takto ale byla pro Registanu osudná. Podle jezdce Složila možná Gehm podcenil přípravu v tom, že přiletěl až dnes na poslední chvíli.

Trenér vítězného Spot Thedifference Enda Bolger řekl, že je mu českého týmu líto. "Ta klisna měla v tu chvíli všechny na kolenou. Byla to věc, která se stává, a přiznávám, že jsem nebyl smutný, když jsem ji viděl vypadnout ze závodu."

Není vyloučeno, že se přemožitel Registany podívá do Pardubic, protože Petráň již hovořil s jeho irským majitelem Johnem McManusem (ten je zároveň spoluvlastníkem fotbalového klubu Manchester United) o možné účasti ve Velké pardubické.

Přihlášen už byl letos, ale nakonec nejel, protože neměl formu. "Byli jsme tu hlavně pro zkušenosti," řekl Olehla, který o dalším působení v Anglii bude ještě mluvit s vedením stáje Wrbna Racing. "Myslím, že to nenecháme. Anglie stojí tak vysoko, že to zkoušet budeme," soudí.

Bookmakeři i tisk ve Velké Británii přitom Registanu považovali za jasnou favoritku dostihu na 6200 metrů. Podle ráno vypsaných tipů měla dvojnásobná vítězka Velké pardubické kurz 2,5:1, zatímco nejlepší domácí kůň Go Roger Go měl šance mnohem menší (5:1). Osmiletá hnědka předtím dva roky nenašla při svých startech přemožitele.

Registana byla v Cheltenhamu stejně jako žokej Gehm poprvé. "Nemusí tedy dobře odhadnout, kdy se láme chleba," řekl před závodem trenér Čestmír Olehla. Při posledním dostihu před dvěma lety tři koně z dráhy vyběhli, protože se žokejové špatně zorientovali, v pátek byla česká klisna jedinou obětí složité dráhy. "Prý trať o hodně líp vyznačili. Neměli by se splést, ale dráha je skutečně složitá," prohlásil přitom dopoledne Olehla...

Výsledek:
Sporting Index Chase (cross country, 30.000 liber, 6200 m): 1. Spot Thedifference (ž. McNamara, tr. Bolger, maj. John P. McManus/Ir.), 2. Star Performance, 3. Luzcadou (oba Brit.), ...Registana a Kyrton (oba ČR) nedokončili.

Autoři: ,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

  • Nejčtenější

Program a výsledky MS v hokeji 2024: Češi popáté vyhráli, půjdou na Kanadu

10. května 2024,  aktualizováno  20.5 23:06

Česká hokejová reprezentace zahájila domácí světový šampionát vítězstvími nad Finskem a Norskem,...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Hokejisté zabojují s Kanadou o první místo. Kdo jim hrozí ve čtvrtfinále?

18. května 2024  23:27,  aktualizováno  21.5 1:44

Pohodově si došli už pro pátou výhru na turnaji. S patnácti body si také pojistili nejhůře třetí...

Švýcarsko - Česko 2:1N. Neúspěšné nájezdové repete, domácí poprvé padli

13. května 2024  19:26,  aktualizováno  23:59

Zase v důležitém boji o pozice rozhodovaly až nájezdy. Na rozdíl od úvodního duelu s Finskem ale...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Česko - Dánsko 7:4. Drama rozsekla zběsilá třetí část, trefilo se sedm hráčů

15. května 2024  14:41,  aktualizováno  19:18

Čtvrtý zápas, třetí vítězství. A pořádně cenné. Čeští hokejisté zdolali na domácím mistrovství...

Je libo večeři pro dva? A kolik stojí den v O₂ areně? Její šéf vypráví

21. května 2024

Premium Největší česká hala zažila za dvacet let skoro vše. Kulturní i sportovní hvězdy, koňský parkur nebo...

ONLINE: Francie - Německo. Ostravská skupina finišuje, kdo postoupí?

21. května 2024  11:59

Sledujeme online Kdo bude čtvrtým postupujícím z ostravské skupiny na hokejovém mistrovství světa? To rozhodne až...

ONLINE: Rakousko - Británie. O naději na postup proti posledním Ostrovanům

21. května 2024  11:59

Sledujeme online Pražskou skupinu na hokejovém mistrovství světa čekají v úterý poslední tři skupinové zápasy. Od...

ONLINE: Boj na Giru s počasím. Po protestech je šestnáctá etapa zkrácena

21. května 2024  11:30,  aktualizováno  11:57

Sledujeme online Po volném dni se cyklisté pouštějí do závěrečné třetiny italského Gira. Z původně plánových 206...

Nejhorší noční můra, řekla žena, která v botě syna objevila cizí AirTag

Mého syna někdo sleduje. S takovým pocitem několik týdnů žila žena z Floridy poté, co na svůj iPhone začala dostávat...

Zemřel Vlastimil Harapes. Baletní mistr Národního divadla i českých filmů

Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. Dlouhá léta byl sólistou baletu Národního divadla. Zahrál si...

Anální sex je výzva. Nejvíc tabu je však v Česku jiná praktika, říká průzkum

Erotické hračky nepředstavují podezřelou exotiku, v ložnicích jsou jako doma. Ostatně jako masturbace. I orální sex....

Svěrák se na mě nedíval jen jako na hezkou buchtu, říká Radka Pavlovčinová

Jan Svěrák ji vidí jako robotku. Radka Pavlovčinová v nové hře filmového a teď už i divadelního režiséra hraje umělou...

Zásnubní šaty elegantní princezny. Spustily Kate efekt, návrhářku zničily

Seriál Když si jeho šaty oblékne některá z členek královské rodiny, obvykle to každý návrhář oslavuje jako životní úspěch....