Na ME v judu se chystá devět Čechů

Praha - Celkem devět reprezentantů, čtyři ženy a pět mužů, by mělo hájit české barvy na evropském šampionátu v judu, jehož dějištěm bude od 16. do 19. května německý Düsseldorf. Vyplývá to z dnešního návrhu rady reprezentace svazu, který však ještě podléhá schválení výkonného výboru ČSJ. Ten bude zasedat 23. dubna v Praze.

Svazová kritéria pro účast na mistrovství Evropy splnili Jiří Pokorný, Libor Hrubý a Michaela Šoukalová, výjimku dostala Andrea Pažoutová připravující se na kempu v Japonsku. Zbývající pětice závodníků, mezi níž je i nejlepší tuzemský judista loňského roku Tomáš Mužík, se musí finančně podílet na pokrytí nákladů spojených se startem.

K oprávnění účasti na ME bylo zapotřebí získat od začátku kalendářního roku v sérii kvalifikačních turnajích 20 bodů v mužské kategorii, mezi ženami pak 26 bodů. Šoukalová, vítězka podniku v Sofii, jich nasbírala celkem 66, Hrubý 29 a Pokorný 21.

Blízko požadované normy byl i Tomáš Kobza, jehož konečné konto po mistrovství republiky v Ostravě vykazuje 18 bodů.

Návrh nominace českého týmu na ME v judu

Ženy
Do 52 kg: Simona Swaczynová (MP Ostrava), do 57 kg: Michaela Šoukalová (Sokol Hradec Králové), do 63 kg: Danuše Zdeňková (PSK Hradec Králové), do 70 kg: Andrea Pažoutová (Sokol Hradec Králové).

Muži
Do 66 kg:
Jiří Vaněk (USK Praha), do 73 kg: Tomáš Mužík (Sokol Hradec Králové), do 81 kg: Jiří Pokorný (Litoměřice), do 90 kg: Libor Hrubý, do 100 kg: Tomáš Kobza (oba USK Praha).


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž