Movsesjan vypadl na MS už ve 2. kole

Moskva - Druhé kolo světového šampionátu šachistů se stalo konečnou pro českého reprezentanta Sergeje Movsesjana, který prohrál se Zurabem Azmaiparašvilim z Gruzie. Jejich regulérní partie skončily remízou, v tie-breaku sestávajícím z partií v rapidním a bleskovém šachu byl úspěšnější soupeř českého šachisty.

Do třetího kola postoupil obhájce titulu Višvánathán Ánand z Indie, který si po čtvrtečním vítězství mohl v dnešní partii s Dánem Peterem Heinem Nielsenem dovolit remízu. Příštím soupeřem mistra světa bude Francouz Vladislav Tkachiev.

Účast v dalších bojích si zajistili i druhý a třetí nasazený hráč Brit Michael Adams respektive Rus Alexandr Morozevič. Turnajová čtyřka Vasilij Ivančuk z Ukrajiny si musel postup vybojovat v tie-breaku. Se šampionátem se naopak rozloučil pátý nasazený Maďar Peter Lekö, jenž prohrál s Arménem Ašotem Anastasjanem.

Venku ze hry je i nejlepší světová šachistka Judit Polgárová. Maďarskou hráčku startující mezi muži vyřadil ve druhém kole Švýcar Vadim Milov.

Z výsledků 2. kola: Azmaiparašvili (Gruz.) - Movsesjan (ČR) 2,5:1,5, Ánand (Ind.) - Nielsen (Dán.) 1,5:0,5, Adams (Brit.) - Kobalija (Rus.) 1,5:0,5, Morozevič (Rus.) - Sasikiran (Ind.) 1,5:0,5, Ivančuk (Ukr.) - Macieja (Pol.) 3:1, Anastasjan (Arm.) - Lekö (Maď.) 2,5:1,5, Barejev (Rus.) - Baklan (Ukr.) 1,5:0,5, Gelfand (Izr.) - Dominguez (Kuba) 1,5:0,5, Topalov (Bul.) - Vescovi (Braz.) 1,5:0,5, Širov (Šp.) - Gymiesi (Maď.) 1,5:0,5, Chalifman (Rus.) - Shabalov (USA) 3:1, Milov (Švýc.) - Polgárová (Maď.) 2,5:1,5.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž