Čeští reprezentanti v americkém fotbalu jsou v útoku.

Čeští reprezentanti v americkém fotbalu jsou v útoku. | foto: Libor Vočadlo

Těžký test na úvod ME. Čechy čeká s novým koučem minule bronzové Finsko

  • 0
V prvním zápase smetli Dány 60:13. Teď si brousí zuby na Česko. Zápasem s Finskem zahájí český výběr mistrovství Evropy v americkém fotbale. Tým staronového hlavního trenéra Daniela Leška čeká na úvod těžký test. Je na programu v neděli 16. října od 13:00 na Městském stadionu v Ústí nad Labem.

Mistrovství Evropy se hraje systémem dvou zápasů ve skupině, zápasy o konečné pořadí na šampionátu se odehrají příští rok. Češi mají ve skupině Finsko, které na posledním ME skončilo třetí, a Dánsko. Vzájemný zápas českých soupeřů z minulého týdne potvrdil Finsko jako hlavního favorita na postup k zápasům o titul.

„Čekají nás dva velmi silní soupeři, ale reprezentační zápasy jsou ze své povahy velmi nepředvídatelné. Trenéři poskládali tým prakticky z toho nejlepšího, co český fotbal nabízí s výjimkou zraněných hráčů,“ uvedl manažer národního týmu Radim Kroulík.

Los nepomohl

Také Dánové jsou výše nasazeni oproti českému týmu. Na posledním mistrovství Evropy, které skončilo loni, obsadilo Dánsko šesté místo. Celý turnaj však byl silně poznamenáno covidem. Skupinová fáze se odehrála ještě v roce 2019, tedy před covidem. Zápasy o konečné pořadí se odsouvaly až na loňský podzim a i tak se některé zápasy kvůli covidu neodehrály.

Češi měli o konečné pořadí hrát s Ruskem, ale kvůli problémům s vízy nemohl soupeř přicestovat. Mezinárodní federace se rozhodla vyřešit vítěze zápasu losem, který nakonec dopadl ve prospěch Rusů, Češi tím pádem skončili na konečném 11. místě.

Leško je zpět

Český tým povede do nového šampionátu staronový hlavní trenér Daniel Leško, který už u týmu působil od sezony 2012 až do roku 2018, kdy ho vystřídal německý trenér Sebastian Fandert. Nyní převzal Leško štafetu zpět.

Proti Finsku čeká na Leška a jeho tým těžká zkouška. Jádro českého týmu tvoří hráči z Prague Black Panthers, ale hlavní otazník visí nad hrou quarterbacka. V sestavě českého týmu jsou na této klíčové pozici Michal Stoklásek z Přerov Mammoths a Pavel Mráz, který v českém dresu nastoupil na postu quarterbacka naposledy v domácím zápase proti Francii.

Finové proti Dánsku ukázali, že jim hra vzduchem nedělá problémy, quarterback Ambro Urjansson se blýskl šesti passovými touchdowny. Českou obranu tak čeká hodně těžký test.

Po Finsku čeká na národní tým cesta do Dánska, kde se na konci října utkají v Kodani s domácím výběrem. Zápasy o konečné pořadí na mistrovství Evropy pak odehrají Češi příští rok.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž