Machmud Muradov na MMA galavečeru XFN 6 v O2 areně (Praha, 7. prosince 2017) | foto: Profimedia.cz

Ostuda XFN. Slibovalo hvězdný zápas, ale nezaplatilo. Tak ho bijec ruší

  • 9
Uzbecký zápasník MMA Makhmud Muradov ruší domluvený zápas s Patrikem Kinclem v organizaci XFN. Důvodem je nevyplacení peněz, které žádal dopředu vzhledem k dluhům, které organizaci od února sužují. Promotér Petr Kareš přitom doteď veřejně uklidňoval, že XFN Muradovovy podmínky respektuje.

Mělo jít o zápas, který zadluženou organizaci postaví na nohy. Makhmud Muradov vs. Patrik Kincl o titul ve střední váze do 84 kilogramů v červnu v pražské O2 areně.

Jenže k němu nejspíš nedojde. Muradov zápas zrušil. „XFN nesplnilo podmínky, na kterých jsme se domluvili. Celá situace mě mrzí, ale je to moje práce, která mě živí, a určitá pravidla se musí dodržovat,“ napsal na sociálních sítích.

Pád XFN

Jak šel čas

Tou podmínkou bylo vyplacení peněz za zápas předem do 15. dubna. Mluvilo se o více než milionu českých korun. „Podmínky Muradova známe a respektujeme je,“ uklidňoval zejména fanoušky po celou dobu promotér XFN Petr Kareš, který byl v březnu po jednání s dalšími spolumajiteli odvolán z pozic jednatele ve společnostech Best Rating a Luxury Concept, které organizaci vlastní.

Teď mluví jinak: „Nové vedení XFN nezaplatilo Muradova, což je velká škoda. Muradova jsem včera požádal o čas do konce týdne, abych finance zajistil z pozice promotéra, ale podle všeho zájem čekat nemá.“

Majoritní vlastník Jan Brčák a Petr Kareš v posledních měsících hledali jen těžko cestu, jak se spolu dohodnout na pokračování a vymazání dluhů. A jak za takové situace lze slibovat výplatu zápasníkům? Petr Ondruš, který měl k vedení blízko, než odešel, tvrdí, že v XFN je díra 18 milionů. Kolik ve skutečnosti ale dělá dluh, dlouho nikdo nevěděl (a stále neví?).

Začátkem týdne se tak splnil předpoklad, že XFN Muradovovi nezaplatí. Uzbecký zápasník proto v XFN končí a rozmýšlí, do jaké organizace přestoupí. Sám mluví o nabídkách z Ruska či Asie, ale snaží se dostat i do UFC. Před ním XFN opustili už Karlos Vémola, Alexander Cverna, Tomáš Kvapil, Jaroslav Jartim, David Dvořák, Petr Ondruš a Mochamed Machajev.

„V českém MMA se od začátku roku rozehrála velká hra. Není to hra hezká a určitě ne čistá, ale odpovídá tomu, že se z MMA stal velký byznys. A jak řekl pan (Ivo) Rittig, že má zájem, aby vznikla silná organizace, tak to já určitě podporuji, ale ne na úkor XFN,“ říká Kareš.

Svízelná situace je to i pro Patrika Kincla, který měl v červnu bojovat s Vémolou, po jeho odchodu odmítl přestup ke konkurenci a přijal nabídku na zápas právě s Muradovem.