Brankář futsalové reprezentace Libor Gerčák

Brankář futsalové reprezentace Libor Gerčák | foto: Radek Kalhous, MAFRA

Futsalisté podruhé vítězní. V kvalifikaci o ME zdolali i Makedonii

  • 0
Čeští futsalisté vyhráli i druhé utkání v kvalifikaci mistrovství Evropy a mají jistý postup do baráže. Výběr trenéra Tomáše Neumanna v kazašském Almaty především díky čtyřem gólům kapitána Lukáše Rešetára porazil Makedonii 7:3 a navázal na sobotní triumf 5:4 nad Dánskem. V úterý si Češi zahrají o přímý postup na slovinský šampionát proti domácímu Kazachstánu.

„Spadla z nás únava z prvního dne, kdy jsme ještě byli nedospalí a působila na nás aklimatizace. Přistoupili jsme k tomu hlavně zodpovědně a musím říct, že jsme předvedli kvalitní výkon,“ řekl kouč Neumann.

Od roku 2001 Češi nechyběli na žádném evropském šampionátu. Největším úspěchem jsou třetí místa z let 2003 a 2010, na posledních třech turnajích ale Neumannovi svěřenci skončili vždy už v základní skupině.

Makedonce poslal do vedení ve třetí minutě Marinho de Souza, ale brzy odpověděl Záruba a těsně před koncem prvního poločasu otočil skóre Rešetár. Ten dvě minuty po pauze přidal třetí branku, pak zvýraznili náskok Koudelka a Záruba.

Ve 30. minutě Rešetár zkompletoval hattrick a po Petrovičově snížení se dvaatřicetiletý kapitán ještě v závěru trefil počtvrté. Skóre uzavřel z penalty Marinho.

„Nebudu vyzdvihovat jednotlivce, ale hráli jsme opravdu jako tým a šli si za tím vítězstvím. Řekli jsme si, že nic jiného nebereme,“ upozornil Neumann. „Znali jsme silné i slabé stránky Makedonie a toho jsme využili. Nakonec z toho byl pohodový zápas, takže jsem dnes maximálně spokojený,“ dodal trenér.

Český tým čeká nejtěžší test proti Kazachstánu, který na loňském Euru získal bronz a v kvalifikaci vyhrál oba zápasy bez inkasované branky. „My jsme sem přijeli vyhrát skupinu, takže náš cíl nekončí. Máme za sebou jenom dva zápasy a teď nás čeká to nejdůležitější. Chceme se na to dobře připravit a chceme uspět,“ prohlásil Neumann.

Kvalifikační skupina ME ve futsalu v Almaty

Makedonie - Česko 3:7 (1:2)
Branky:
3. a 40. z pen. Marinho de Souza, 32. Petrovič - 20., 22. a 30. a 37. Rešetár, 5. a 29. Záruba, 34. Koudelka.

Sestava Česka: Gerčák (Vahala) - R. Mareš, Rešetár, Seidler, Janovský - Cupák, Záruba, Hrdina, Slováček, Koudelka, D. Drozd, Kovács, Belej. Trenér: Neumann.

Kazachstán - Dánsko 5:0 (4:0)

Tabulka skupiny F

Tým Z V R P S B
1. Kazachstán 2 2 0 0 8:0 6
2. Česko 2 2 0 0 12:7 6
3. Dánsko 2 0 0 2 4:10 0
4. Makedonie 2 0 0 2 3:10 0
,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž