Hybatelská kauza. Kamila Valijevová a její pekingská muka.

Hybatelská kauza. Kamila Valijevová a její pekingská muka. | foto: AP

POHLED: Ochraňte bruslící děti. Rozum vyhrál. Ale proč až teď?

  • 57
Rozum zvítězil, chce se říci. Zvítězil nad touhou vidět ZA KAŽDOU CENU stále obtížnější prvky. V krasobruslařských soutěžích žen v budoucnu možná ubude čtverných skoků, ale přibude v nich ženskosti. A především: mělo by ubýt devastace křehkých dětských těl i psychiky v bezohledné honbě za dospělými medailemi pro patnáctiletá děvčátka.

Kongres Mezinárodní bruslařské unie ISU schválil poměrem hlasů 100:16 postupné zvýšení věkového limitu pro kategorii dospělých z patnácti na sedmnáct let.

Proč to najednou šlo a předtím ne?

Vždyť ještě v roce 2018 podobný návrh, tehdy podaný nizozemským svazem, neměl šanci.

Skutečně takřka všichni delegáti kongresu ISU prozřeli?

Nebuďme naivní. Mnozí z nich spíš v duchu politiků pochopili, co si veřejné mínění od nich žádá slyšet.

Po olympijské kauze patnáctileté Kamily Valijevové se o podivných praktikách při tréninkovém drilu školou povinných dívek začalo hovořit i na mnohem širším fóru než na tom krasobruslařském.

Rázem i prezident MOV Thomas Bach kritizoval nechutné chování trenérky Tutberidzeové a negativní dopady enormní fyzické a psychické zátěže na zdraví teenagerek.

Rázem na toto téma zaníceně hovořily i sportovní celebrity z jiných odvětví.

Revoluce v krasobruslení: zákaz vstupu patnáctiletým. I kvůli Valijevové

Přitom chronická zranění, únavové zlomeniny, vynucené operace, mentální anorexie, deprese či syndrom vyhoření bruslících teenagerek, to vše tu bylo opakovaně minimálně během posledních deseti let. Dokonce i sebevražda za Austrálii startující mladé Rusky Alexandrovské.

Snaha o zvýšení věkového limitu dříve narážela na odpor Ruska (a jeho spojenců). Rusko si náramně užívalo letitou nadvládu svých 15 a 16letých dívek v kategorii žen. Že potom byly tytéž dívky zdravotně a emocionálně na odpis ještě před 18. narozeninami? Nevadí, nahradíme je přece jinými, máme jich dost.

Speciálně pod drilem Eteri Tutberidzeové dorůstaly zástupy nových a nových hvězdiček. Zda také s pomocí dopingu, o tom se můžeme po letošním případu Valijevové zatím jen dohadovat.

Ruska Kamila Valijevová smutní po své volné jízdě na ZOH v Pekingu. (17. února...

Prezident Putin pochopitelně pozitivní test patnáctileté Rusky označil za spiknutí Západu a zahrnul ji svojí přízní, ale Putinova agrese a válka na Ukrajině zároveň oslabila pozice ruské mocenské kliky v ISU.

Také tato skutečnost byla důležitá, aby navýšení věkového limitu prošlo.

Jistě, ke zdravotnímu opotřebování velmi mladých krasobruslařek docházelo i v dalších zemích, byť zdaleka ne v takové míře a rozsahu jako v Rusku. Američanka Tara Lipinská, v 16 letech olympijská vítězka v Naganu 1998, vzápětí ukončila kariéru a musela na operaci kyčle.

Lipinská udivovala obtížnou kombinací dvou trojitých rittbergerů. V Rusku se nyní už třináctileté dívky učí čtverné skoky, často i za pomoci „machinací“ s ohebným dětským tělem v podobě předtočení a rotace pomocí zad a zvednutých paží.

Jak poukazují odborníci, ohromná zátěž pro svaly, hlavně záda, negativně ovlivňuje délku kariér těchto děvčátek. Navíc nástup puberty je u dívek méně šetrný než u chlapců, proto se je trenéři snaží naučit maximum před příchodem zásadních změn v těle. Tato nezdravá logika vede k vážným následkům, například i k umělém zpoždění hormonálního cyklu.

Mimořádná konkurence v Rusku nicméně způsobuje, že ambiciózní rodiče malých děvčátek jsou na taková rizika (jestliže si je vůbec uvědomují) ochotni přistoupit.

Experti ISU tvrdí, že míra psychického stresu bude pro tyto dívky v juniorské kategorii rozhodně nižší než na závodech žen. A že trenéři začnou připravovat jejich těla jinak. Tak aby se neocitala na vrcholu v 15, ale nejdříve až v 17 letech a pokud možno aby vydržela ještě dál.

Až nadcházející léta vyjeví, zda bude požadovaného efektu dosaženo.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž