Krasobruslařský skandál je prý prací FBI

  • 4
Paříž - Předseda Francouzské bruslařské federace Didier Gailhaguet se domnívá, že za rozpoutáním skandálu kolem soutěže sportovních dvojic a tanečních párů na olympiádě v Salt Lake City by mohl být americký Federální úřad pro vyšetřování (FBI). "FBI potřebovala záminku k žádosti o vydání ruského mafiána Alimžana Tochtachunova do USA," upozornil Gailhaguet v rozhovoru pro páteční vydání deníku Le Figaro.

Tochtachunov, jenž je podezřelý z ovlivňování krasobruslařské soutěže v Salt Lake City, byl minulý týden zadržen v Itálii.

"FBI potřebuje s Tochtachunovem probrat mnohem důležitější věci, než jsou výroky sudích v krasobruslení. Mluvilo se o praní špinavých peněz, pašování zbraní, možná i terorismu. Ale aby mohla požádat o jeho vydání, potřebovala, aby na něj byla podána žaloba na americkém území," prohlásil Gailhaguet.

Zopakoval, že s Tochtachunovem mluvil pouze jednou, když Rus přišel s návrhem finanční podpory některého z pařížských hokejových týmů. Krátce poté požádal Gailhagueta o pomoc při získání francouzského víza. "Požádal jsem federaci, aby intervenovala u, řekněme, kompetentního úřadu," řekl Gailhaguet.

Podle přepisů záznamu Tochtachunova telefonátu šlo údajně o asistenta francouzského prezidenta Jacquesa Chiraka. Gailhauget v rozhovoru také odhalil, jakým způsobem navázal Tochtachunov přátelský vztah s francouzskou krasobruslařkou ruského původu Marinou Anissinovou, která s Gwendalem Peizeratem získala zlato v soutěži tanečních párů. Anissinová si prý přála, aby měla kostým od některého ze slavných módních návrhářů stejně jako francouzská krasobruslařka Surya Bonalyová, jejíž dresy navrhoval Christian Lacroix.

"Byly navázány kontakty s módním domem Lagerfeld a Tochtachunov Marinu uvedl mezi ruskou smetánku v Paříži, což ji ohromilo. Marina se pak stala blízkou přítelkyní Tochtachunovy dcery," uvedl Gailhaguet. Připomněl, že Tochtachunov má blízké vztahy s řadou ruských sportovců a měl i stálou akreditaci na tenisový grandslamový turnaj French Open.

Gailhaguet, který dostal kvůli ovlivňování francouzské rozhodčí Marie-Reine Le Gougneové během olympiády stejně jako ona tříletý zákaz činnosti v Mezinárodní bruslařské federaci, se domnívá, že důkazy o vlivu "zločinecké organizace" na výsledky soutěží v krasobruslení by jej i francouzskou sudí mohly očistit od všech podezření. "V tom případě bych chtěl požádat o zrušení sankcí proti nám," uvedl Gailhaguet.

 


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž