Krasobruslařský skandál a tajná osa

Arles, Paříž - Ani téměř šest měsíců po olympijských hrách v Salt Lake City neutichá krasobruslařský skandál. Francouzský nedělník Le Journal du Dimanche v souvislosti se zatčením ruského mafiána Tochtachunova přinesl svědectví o existenci „francouzsko-ruské osy“ v krasobruslení. Tochtachunov je podezřelý z ovlivňování výsledků soutěží sportovních dvojic a tanečních párů.

„Žádná osa neexistuje, jak tvrdí někteří pitomci,“ řekl předseda Francouzské bruslařské federace Didier Gailhaguet na včerejší tiskové konferenci.

Zlato pro francouzský pár Anissinová, Peizerat mělo být kompenzací za vítězství ruské sportovní dvojice Běrežná, Sicharulidze. Verdikt francouzské sudí Le Gougneové, který rozhodl o jejich titulu, měl být údajně pojistkou triumfu Francouzů v tanečních párech. Po vlně protestů však dostal dodatečně medaile i kanadský sportovní pár Saleová a Pelletier.

Tochtachunov po zatčení odhalil nahrávky, které mají dokázat, že výsledky soutěží párů byly domluveny.

Gailhaguet vše považuje za hloupost. O tom, že Tochtachunov neměl na výsledky soutěže žádný vliv, podle něj svědčí fakt, že ruská rozhodčí hlasovala při soutěži tanečních párů v neprospěch francouzských vítězů Anissinové a Peizerata.

Právě Anissinová, která je ruského původu, měla být do případu zapletena. Přiznala, že se s Tochtachunovem zná. „Občas si telefonujeme,“ poznamenala krasobruslařka.

Tochtachunov tvrdí, že na nahrávkách, které má nyní italská policie, je hlas Anissinové a její matky.

„Nic z toho není pravda a hluboce se mě to dotklo. Doufám, že už nikdy nic takového nezažiji,“ poznamenala Marina Anissinová k současnému vývoji aféry.

Jacques Rogge, předseda Mezinárodního olympijského výboru, nevyloučil, že by francouzskému páru mohly být olympijské medaile odebrány. „Nelze nám ji odebrat, je v našem srdci. Víme, jak jsme se na ni nadřeli,“ namítl Gwendal Peizerat.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž