Kouč veslařů touží po třech medailích

Eton - Před rokem v japonském Gifu získali čeští veslaři na mistrovství světa dvě medaile, letos v britském Etonu touží po ještě výraznějším zisku. "Věřím, že bychom mohli tři medaile získat. A pět šest lodí by mohlo postoupit do finále A," řekl reprezentační šéftrenér Přemysl Panuška před nedělním startem mistrovství světa ve veslování.

To bude v britském Etonu zahájeno za rekordní účasti více než tisíce sportovců z 64 zemí. Na jezeře Dorney nedaleko Londýna, kde vznikl nový areál pro olympijské hry v roce 2012, se představí i devět českých posádek, které se budou snažit navázat na zisk dvou medailí z loňského šampionátu v Gifu.

Nejvyšší ambice mají skifaři Ondřej Synek a Miroslava Knapková, kteří vystoupili v Japonsku na stupně vítězů, a párová čtyřka ve složení David Jirka, Milan Doleček, Václav Chalupa, Tomáš Karas, nejlepší posádka letošního Světového poháru.

Česká výprava odletěla do Anglie ve čtvrtek a o den později si veslaři poprvé vyzkoušeli aktuální podmínky v Etonu.

"Panuje tu trochu proměnlivé počasí. Chvilku prší, pak svítí slunce, ale jinak je to v pohodě. Docela to fouká, ale férově, zepředu, takže je to pro všechny stejné," řekl Panuška po úvodním tréninku.

Právě z nestálého větru měli veslaři největší strach. "Jediný způsob, jak s tím nemít problémy, je postupovat stále z nejlepší pozice. Kdyby totiž při finále foukalo, pořadatelé by nejlepší přesunuli do v tom případě ideálních krajních drah," podotkl skifař Synek.

V takovém případě ale veslař ztratí výhodu přehledu o dění na trati. Z prostřední dráhy totiž může soupeře nejlépe kontrolovat.

V neděli se v Etonu uskuteční úvodní série rozjížděk. Jako první se z české výpravy na vodě představí skifař lehké váhy Michal Vabroušek.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž