Kajakářka Sadilová chce jezdit za Rakousko

Praha - Kajakářka Marcela Sadilová požádala podle pátečních Lidových novin o povolení reprezentovat Rakousko. Šestatřicetiletá bývalá mistryně Evropy se letos neprobojovala do reprezentace, ale nechce ztratit celou předolympijskou sezonu. Po poradě s koučem Františkem Valíkem se tedy rozhodla, že zkusí štěstí v Rakousku. "Zjistila jsem, že bych za Rakousko mohla jezdit i bez jeho státního občanství," citovaly Lidové noviny sedmou kajakářku z loňského mistrovství světa.

Podle regulí by ale musela požádat o povolení do konce listopadu loňského roku, nicméně ani téměř sedmiměsíční zpoždění prý ještě nemusí její plány zhatit. Šéf Mezinárodní kanoistické federace (ICF) Peter Horster dal totiž najevo, že Sadilové nebude v případě dohody mezi národními svazy bránit.

Předseda Českého kanoistického svazu Jaroslav Pollert je žádostí Sadilové překvapen. "V tuto chvíli je zatím jisté jedno - do konce týdne se kvůli tomuto případu sejdou členové výkonného výboru a trenérské rady, aby rozhodli," uvedl Pollert.

Podle deníku se někteří funkcionáři netají před jednáním s názory, že nevidí důvod, proč Sadilové vyhovět, když se na sezonu připravovala i za peníze svazu a svého oddílu Dukla Brandýs nad Labem.

Kajakářka si moc velké naděje nedělá. "Moc optimisticky své výhledy nevidím," přiznala Sadilová, jež má doma silnou konkurenci v dvojnásobné olympijské vítězce Štěpánce Hilgertové či Ireně Pavelkové. "Jestli ale na šampionát v Augsburgu nepojedu, bude mě to hodně mrzet. Trať mi tam hodně sedí a oživit si sedm let staré vzpomínky z mistrovství Evropy by nebylo od věci," připomněla svůj triumf z roku 1996.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž