Jan Louda v semifinálovém utkání Czech Badminton Open proti indickému hráči...

Jan Louda v semifinálovém utkání Czech Badminton Open proti indickému hráči Sirilu Wermovi. | foto: Patrik Uhlíř, MAFRA

Loudův skvělý rok. Badmintonista teď cílí na boj o Paříž

  • 0
Báječnou sezonu má za sebou třiadvacetiletý plzeňský badmintonista Jan Louda. Během ní se ve světovém žebříčku posunul o třiaosmdesát míst až na 59. příčku. Uplynulý rok zakončil pár dnů před Silvestrem triumfem na Masters 2022 v Benátkách nad Jizerou, kde ve finále skolil Indonésana Andiho Fadela Muhammada 2:1 na sety.

„Jsem s loňským rokem maximálně spokojený. Mám dobrou výchozí pozici pro olympijskou kvalifikaci,“ těší při bilancování českou badmintonovou jedničku.

Ale pěkně po pořádku. Povedený byl pro Loudu hned březnový turnaj v Jižní Koreji, kde dokázal porazit světovou padesátku Lee Dong Keuna 2:0 na sety. „Tam jsem si dokázal, že na to mám. Sebevědomí se mi ohromně zvedlo. Začal jsem přemýšlet pozitivněji. Uvědomil jsem si, že jsou moje cíle dosažitelné,“ popisoval.

Další úspěch zaznamenal hráč USK Plzeň na světovém šampionátu v Japonsku. Tam si vyšlápl na medailistu z mistrovství Evropy Izraelce Mishu Zilbermana, jehož zdolal 2:1.

„Téhle výhry si moc vážím, vždyť jde o jednoho z nejlepších hráčů starého kontinentu. Spíš jsem se ale lépe srovnal s podmínkami, které v Tokiu panovaly. Byly vážně zvláštní. V hale docela foukalo. Daleko lepší výkon jsem předvedl v Cardiffu,“ mínil Louda.

Na mistrovství Walesu se dostal až do finále, kde podlehl Dánovi Mads Christophersenovi 0:2. Ovšem podstatnější je spíše výčet hráčů, které v turnaji vyřadil. Postupně si poradil se třemi borci, kteří ve světovém žebříčku figurují hned na začátku druhé padesátky. Nejprve přehrál Malajsijce Wei Cheama, poté Brazilce Coelha a nakonec Dána Svendsena. „Už to nebyl ojedinělý výstřelek, ale dobře zahraný turnaj,“ pochvaloval si český reprezentant.

Povedený rok zakončil Louda zmíněným vítězstvím na mezinárodním turnaji v Benátkách nad Jizerou. Teď už se soustředí na další sezonu, v kariéře zatím zřejmě klíčovou. Louda se připravuje na kvalifikaci o vytouženou olympiádu. Kvalifikační cyklus začne první květnový den, během něj vykrystalizuje zhruba čtyřicítka jmen pro turnaj v Paříži. „Účast na olympiádě je můj jasný cíl,“ nastínil Louda.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž