VELKÝ SOUBOJ. Jachty Wild Oats XI (vlevo) a Comanche při závodě Sydney - Hobart.

VELKÝ SOUBOJ. Jachty Wild Oats XI (vlevo) a Comanche při závodě Sydney - Hobart. | foto: Reuters

Rekordní triumf. Jachta Wild Oats XI zase ovládla závod Sydney - Hobart

  • 0
Sedmdesátý ročník slavného jachtařského závodu Sydney - Hobart přinesl velké drama i rekordní zápis. Už poosmé zvítězila favorizovaná australská maxijachta Wild Oats XI miliardáře Roberta Oatleyho.

Posádka s kapitánem Markem Richardsem zvládla trasu 628 námořních mil (zhruba 1 163 kilometrů) do tasmánského přístavu v neoficiálním čase dva dny, dvě hodiny a dvě minuty. Wild Oats XI porazila debutující americkou jachtu Comanche, s níž v závěru svedla těsný souboj.

„Tohle byl náš nejtěžší závod,“ přiznal Richards, jenž v roce 2012 triumfoval v traťovém rekordu jeden den, 18 hodin, 23 minut a 12 sekund. „Vyhrát Sydney - Hobart je velká čest, ale získat osmé vítězství, to je prostě úžasné. Možnost psát historii jachtingu se nenaskytne každý den,“ dodal.

Kapitán Ken Read s posádkou lodi Comanche, která byla dokončena teprve v říjnu, vedl regatu po většinu prvního dne. V závěru ale na Wild Oats XI nestačil a ve chvíli, kdy vítězové dopluli do Hobartu, zbývalo jeho jachtě zdolat ještě asi 10 námořních mil.

Maxijachta Wild Oats XI ovládla závod, který je považován za nejnáročnější na světě, poprvé v roce 2005. Se sedmi triumfy se dosud dělila o rekord s jachtou Morna/Kurrewa IV, jež poprvé vyhrála v roce 1946 a naposledy o čtrnáct let později.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

Témata: Sydney, Jachting