Hokejový útočník podlehl nemoci

  • 1
Ostrava - Bývalý československý hokejový reprezentant Miroslav Vlach zemřel po dlouhé nemoci ve věku šestašedesáti let v Ostravě v noci ze soboty na neděli. Někdejší znamenitý útočník hokejového týmu Vítkovic a účastník několika světových šampionátů, se do paměti hokejových fanoušků zapsal především vítězným gólem proti Kanadě na mistrovství světa v roce 1959 v Praze.
Ke dvěma vrcholům Miroslava Vlacha bezesporu patří léta 1961 a 1963.

V roce 1961 na mistrovství světa ve Švýcarsku vysílají tehdy druholigové Vítkovice hned tři reprezentanty - brankáře Mikoláše, obránce Kaspera a právě útočníka Mirosva Vlacha.

Vrátili se s medailemi - zlatou za titul mistrů Evropy, stříbrnou za druhé místo na světě a navíc s památnou hrdostí pro celý národ, že českoslovenští hokejisté poprvé v historii porazili mohutný SSSR 6:4.

Na mistrovství světa 1963 ve Stockholmu se opět vítkovický trojlístek podíval. Start Miroslava Vlacha byl ale ohrožen poté, co byl v přípravném utkání v Brně proti Kanadě vážně zraněn.

Nakonec do Švédska s mužstvem odletěl a získal cenu pro nejlepšího útočníka mistrovství společně s kanadským brankářem Seth Martinem a švédským obráncem Rolandem Stolzem.
,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž